16.9 C
Cegléd
2024. május 3. péntek
spot_img

Az otthon illata: morzsasüti

Jómagam először 18 évvel ezelőtt találkoztam egy dél-angliai családi otthonban ezzel a csodával. Az almás-áfonyás édességet azóta más változatokban is megidézem itthon és mindig osztatlan sikert arat. Erre példa az illusztráció is: csupán egy fázisfotóval – a gyümölcs a tepsiben állomással – szolgálhatok, a végeredményt ugyanis nem volt érkezésünk lefotózni, mert mire észbe kaptam, elfogyott a finomság. Fiaim válasza erre: – Nem gond anya, majd csinálsz egy másik adagot, azt majd lefotózzuk. Nos, ennyit a recept sikeréről.

Hozzávalók:

Az almás réteghez: 5 alma, 2 evőkanál barnacukor, citromlé, csipetnyi fahéj, maréknyi beáztatottaszalt vörösáfonya

A morzsához: 150 g hideg vaj, 150 g barnacukor, 200 g liszt, marék mogyoró vagy dió

Elkészítése faék egyszerűségű! Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk és egy kivajazott, hőálló tálba tesszük. Mehet rá a citromlé és a barnacukor, valamint a fahéj, majd a beáztatott áfonya. (Finom ízt ad, ha néhány evőkanál rumot öntünk a pohárba tett áfonyára, majd annyi vizet hogy éppen ellepje, megmikrózzuk és lecsepegtetjük, így használjuk.) Sütőt 200 fokra bekapcsoljuk és nekilátunk a morzsatésztának.

A hangsúlyozottan hideg (!) vajat egy tálba tesszük, hozzáadjuk a lisztet, cukrot és a durvára vágott dióval, vagy mogyoróval és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Nem kell homogén tésztát kapnunk, minél kevesebbet érintkezzen meleg kezünkkel, annál ropogósabb lesz a végeredmény. A morzsát az almára dobjuk és kb. 40 percig sütjük. Ezalatt a gyümölcs krémesre sül az alján, a tetején pedig ropogós tésztaréteg alakul ki.

Természetesen a recept a végtelenségig variálható ízlés szerint. A gyümölcsök tekintetében sokféle szóba jöhet, a klasszikus alap az alma, körte vagy rebarbara, de finom a szilvás is, gazdagíthatjuk fűszerekkel, bogyós és aszalt gyümölcsökkel. A morzsát lisztérzékenyek zabpehellyel, vagy zabliszttel helyettesítsék, dióval, mogyoróval dúsítsák.

Tálalni forrón, vagy langyosan érdemes, némi laza tejszínhabbal, vagy vaníliafagyival, de készíthetünk hozzá vaníliamártást, csokiszószt is. Ha külön kis tűzálló formákban sütjük meg, személyre szóló, elegáns desszertet készíthetünk, ami a karácsonyi asztalon is megállja a helyét.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...

Mi a hosszú élettartamú mosógép titka?

    Ahhoz, hogy a mosógép élettartama a lehető leghosszabb lehessen,...