18.2 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Közmeghallgatást tartottak

Közmeghallgatást tartottak a Városháza dísztermében november 19-én. Az esemény az elmúlt évekhez képest nagyobb érdeklődést váltott ki két téma – az Ady Endre utcai óvoda és az Örkényi út ügye – terítékre kerülése miatt.

Először Takáts László polgármester köszöntötte a megjelenteket, és beszámolt a képviselőtestület ezévi munkájáról, eredményeiről. – A 2015-ös esztendő az első teljes év az önkormányzat munkájában. – mondta el a polgármester. – A gazdasági növekedés érezhető a bevételeken, a városban 100%-os az adózási teljesítés, ami az önkormányzat munkáját is megkönnyíti. Hozzátette: Az új uniós pályázati ciklusban új lehetőségek nyílnak meg azzal, hogy a megye különválik a fővárostól, amit épp a mai napon a testület is jóváhagyott. Takáts László kiemelte: Az egyik legnagyobb probléma, a csapadékvízelvezetés felmérésre került, és a munkálatok is elkezdődtek a város több részén. Már idén több, mint 50 millió Ft lett elköltve erre a célra. A város növekedési stratégiát dolgozott ki és a rendelkezésre álló szűkös eszközök felhasználásával megpróbálja a helyi vállalkozókat is helyzetbe hozni. A város 50 milliót költött a meglévő intézményeink felújítására, de a közvilágítás is felújításra került, ami komoly megtakarítást jelent a következő években. A víz-szennyvíz szolgáltatás az év elején a Bácsvíz Zrt-hez került, az átadás zökkenőmentesen zajlott. Az önkormányzat növelni tudta a zöldhulladék szállítást és hamarosan megnyílik újra a hulladékudvar.

A város több nyertes pályázatot tudhat maga mögött óvodakorszerűsítés, közvilágítás, hulladékhasznosítás területén. Büszke lehet Cegléd kulturális életre, városi rendezvényekre, a sport területén pedig a kézilabda, kosár eredményeinkre, amihez a helyi vállalkozásokn is hozzájárultak, de az önkormányzat is támogatja az olimpiai résztvevő judosokat, birkózókat. – zárta szavait a polgármester.

Ezután Jakab István a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke számolt be munkájukról. Mint mondta, a kampánynak nincs vége, ugyanolyan szorgalommal végzik munkájukat, mint amikor elkezdték, és a problémák gyors megoldására törekszenek. Azt szeretnénk, hogy a 90-es évekhez hasonlóan helyreálljon a magyar és a roma lakosság közötti bizalom.

Ezután lehetőséget kapott a lakosság kérdései és véleménye kifejtésére.

– Először vagyok ilyen meghallgatáson, hogy megkérdezzem, miért nem történik ebben a városban semmi: a Széchenyi úti óvodánál nincs gyalogátkelőhely, ami életveszélyes, a Csengettyűs temetőnél található útszakaszon a kövek fel vannak fordulva, az idősek nem tudnak közlekedni. A tüdőgondozónál és az SZTK-nál pedig nem lehet megállni. – szólalt fel elsőnként egy idősebb hölgy.
Takáts László azt válaszolta, a belvárosi közlekedés újragondolása folyamatban van. Az utolsó két említett helyszínnel kapcsolatban felveszik a kapcsolatot az illetékesekkel. A temetőnél és az óvodánál lévő utak a Közúthoz tartoznak, a kezelő pedig nem tartja indokoltnak a gyalogátkelőhely létrehozását, de a városvezetés „megpróbálja az ügyet újra terítékre tenni”.

Egy fiatalabb hölgy, egy szülő, az Ady Endre utcai óvoda ügyében emelt szót. Érveket hozott fel a kis létszámú városközponti, biztonságos, zárt elhelyezkedésű intézmény mellett, mely korszerű eszközökkel van felszerelve. Kérte a döntéshozókat, hogy a megszüntetést vegyék le napirendről. A felszólaló úgy tűnt, több szülővel érkezhetett, mert miután választ kapott, távozott a teremből és vele együtt a vendégek fele elhagyta a helyszínt.

A Szűcs telep aluljáró ügye is felmerült, egy ottani lakos elmondta: – 2012 óta nem kaptunk választ egy beadványunkra a Szűcs telepi aluljáró ügyében. Az utak rosszak, a felüljáró pedig kamionokkal van tele, ami az ott közlekedőkre nézve életveszélyes. A polgármester válaszában elmondta: a Városfejlesztési Kft. már tervezteti a felüljáró közlekedését.

Ezután az Örkényi út állapota és a dűlőutak helyzete témájában szóltak hozzá a lakosok. Többen kifogásolták, hogy mostohagyereknek tartja a városvezetés az ugyeri lakosokat, „pedig ők is fizetnek adót.” A polgármester kifejtette, tudja a városvezetés az Örkényi út problémáját, a végleges megoldás egy új út építése lenne.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...