31.5 C
Cegléd
2024. június 21. péntek
spot_img

Képről képre

Hasonlóan, mint ahogy a gyermek-angyal vár Apáti-Tóth Sándor képén,és mi a fényre Girst Ádám absztraktba hajló fotósorozatán. A konyhai bevetésre készülnek a tárgyak Utassy Ida enteriőrjében, kondul a harang a nagytemplom tornyában, Kiszely Margó látképén. Rend előtti állapotát mutatja a belső tér Ozsvát Sára nagyméretű festményén, Oláh Tibor két munkáján jut el a halál csendjétől az újra kibomló tavaszig. Ercsei Lenke kisméretű agyagplasztikái a Krisztusi születés és halál, Csernus Lajos alkotásai az emberi élet jelenségét vizsgálják metaforikus elmélyedéssel. Nagy időt s távot járhatok be lélekben Bogdán Márta portréin, a lejegyzett 30 éves verssorok által, s már majdnem visszaértem a kiállítás elejére. Horváth Klára képei bevallottan lélekkapuk, bepillanthatunk a sok festői kísérlet után megtisztult belső világba, a megnyitón többek által is felismert – szakrális térbe. Somos Gyula apró ikonján a Hold felszínre érkezett asokszázéves, szeretetteljesMadonna szobrocska és a „bárány”. Aki hisz, oda is lehelhet életet, ahová nem gondolnánk, eljuthat a karácsony mitológiai, gondolati magjáig”.

Mindezeket csak ott ismertem fel, tárlatlátogatás alkalmával meséltem a tanuló-hallgatóságnak, kik a kezdeti duruzsolás után egyre mélyülő csendben csillogó szemmel néztek és figyeltek. Először el sem akartam hinni, hogy velem, velünk történt, csak mikor már sokadik csoporttal jártuk végig a Ceglédi Alkotók Egyesülete képzőművészeinek adventi tárlatát oda s vissza.

Sajnos ezt a kiállítást már elbontottuk, de helyette Baán Katalin Dabason, a Kossuth Ház Galériában mutatja be legújabb fotóit, Nagy László Lázár Nagykőrösön, az Arany János Művelődési Központban kiállít, Gy. Bartus Zitának Budapesten a Barabás Villában december 4-én 19 órakor nyílik kiállítása. December 5-én, szombaton 10 órától a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium Díszterme a hagyományos csíkszeredai diáktárlatnak ad otthont. Délután 16.30-kor pedig a Nagy István Művészeti Líceum képzőművész tanárainak munkáiból, Vágó Katalin művészettörténész nyitja meg a bemutatkozót a Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár Galériájában.A két iskola testvérkapcsolata az idén húszéves.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Visszatért Peller Károly zaklatója: a feleségének adja ki magát

Peller Károlyt közel 10 éve üldözi zaklatója, K. Hajnalka....

Kick-boksz sikersorozat

Június 14-én Bogdán Vencel a 29. Budapesti kick-box világkupán...

Hogyan válasszunk áramláskapcsolót a szivattyúhoz?

    Az áramláskapcsolók meghatározó szerepet játszanak a szivattyúk hatékony működésében,...

A nyelvi nehézségek leküzdése társasjátékkal

    A társasjátékok önmagukban izgalmas élményt adnak a közös játékon...

Asztalkultúra – milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

  Az asztalkultúra jelentőségét nem kell a vendéglátásban dolgozók részére...