10.3 C
Cegléd
2024. május 9. csütörtök
spot_img

A betegséget megelőzni jobb, mint gyógyítani

 
A szűrővizsgálatoknak számos formája nem kötelező, de ajánlott annak érdekében, hogy betegségek kialakulását megelőzhessük, vagy a baj komolyabbá válása előtt tegyünk ellene. A 20. életév felett, de a 40. életévet még nem betöltve a nők számára évente szükséges méhnyakrák megelőzése érdekében citológiai vizsgálaton részt venni. A vizsgálat ingyenes, amennyiben nem magánrendelésre megy az ember. 55 év felett elegendő a vizsgálatot kétévente elvégeztetni. Ugyancsak 2 évente
küldenek behívót mammográfiai vizsgálatra a 45 év feletti nőknek. A férfiaknak a prosztataszűrésre kell időt szánniuk 45 éves kor felett, kétévente. A vérnyomás, a vércukor kontrollja akár otthon, saját készülékkel is megoldható. Így, ha túl magas értéket tapasztalunk, akkor még korai stádiumban orvoshoz tudunk fordulni. Tudnunk kell azonban, hogy a cukorbetegség megállapításához mindenképp laboratóriumi vérvétel szükséges. Közeledik a karácsony: hasznos ajándékként vásároljunk szeretteinknek egy vérnyomás- vagy egy vércukormérőt. Ez utóbbi azonban teljesen automata és a felkaron mérő típus legyen, a csuklón mérők ugyanis gyakran fals eredményt adnak. Minden családban lennie kellene ilyen, viszonylag olcsó készülékeknek.
 
Az érzékszervek működésének problémái is időben kiszűrhetők, ha időt szánunk arra, hogy látásvizsgálaton, hallásszűrésen részt vegyünk, hiszen a kor előrehaladtával bárkinél csökkenhet a látás és hallás élessége is. A fogazat karbantartás pedig nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem az emésztőrendszerünk óvása miatt is. A háziorvosoknál évente egyszer elvégzett nagylabor sok információt szolgáltat általános egészségügyi állapotunkról, de komoly betegségek is kiderülhetnek, mint például a cukorbetegség, vagy
pajzsmirigyproblémák, amelyek tünetei nem mindig egyértelműek. Érdemes 40 éves kor után szív- és érrendszeri szűrést is végeztetni főleg cukorbetegeknek, magasvérnyomásosoknak, túlsúlyosaknak és akinek a családjában korai szívinfarktus, agyvérzés fordult elő. Ebbe legalább a minden háziorvos által is elvégezhető ekg, vérnyomásmérés,  illetve szakrendelőben beutalóval megcsinált nyaki nagyér ultrahang tartozik bele.
A 40 éves felett néhány évente elvégzett hasi és kismedencei ultrahang a hasi és belső nemiszervek állapotáról adhat képet. Bőrgyógyászati szűrés viszont minden évben fontos, mert az erős napsugárzás hatására gyorsan kialakul a baj. A vastagbélszűrés az 50-70 év közötti férfiak és nők esetében évente ajánlott a székletbeli rejtett vér laboratóriumi kimutatása
útján. Akinek a családjában többen is ebben a betegségben szenvedtek, azok már 40 év felett is végeztessék ezt el. Kicsit kellemetlenebb, de pontosabb képet adó vizsgálat a kolonoszkópia, melynek során már azok a vastagbélpolipok gyakran rögtön el is távolíthatók, amelyekből később daganatok alakulhatnának ki.
 
– Többször említette a bűvös negyvenes számot.
 
– Igen, a hormonváltozások elsősorban a nőknél, de a férfiaknál is beindítanak változásokat. Minél korosabbak vagyunk, annál inkább lassul, megáll, majd csökkenni kezd a sejtek megújulási folyamata. Jó példa erre a csonttömeg csökkenése 40 év felett. A Cegléden is elérhető dexa-vizsgálattal még akkor ki lehet mutatni az elváltozásokat, amikor még semmilyen tünet nincs. A csontritkulás kezdeti stádiumban nagyon jól kezelhető mozgással, gyógyszerrel és D-vitamin bevitellel.
Ígéretes próbálkozás a PET CT, azonban tömeges, népegészségügyi szűrővizsgálatokra a módszert még nem alkalmazzák, mert elég drága. OEP támogatás nélkül több százezer forintba kerül, támogatással tízezer forint körül. Országszerte négy helyszínen, legközelebb Kecskeméten van ilyen vizsgálat, melynek előnye, hogy pontosan és biztonságosan mutatja a leggyakoribb rákos elváltozásokat és azt is, a daganat csak egy szervben található, vagy már áttéteket képzett.
 
– Napjainkban a “szűrés” gyakorlata szinte parttalanná vált, nemcsak a kórházak, orvosi, magánorvosi rendelők, de az egészséggel üzérkedő és “egészséget árusító” vállalkozások is megjelentek.
 
– Igen, ez valós veszély. Fontos, hogy jól nézzük meg, hogy megbízható egészségügyi szolgáltatónál végeztessük a szűrővizsgálatokat, mert vannak inkább csak a páciensek pénzére utazó vállalkozások is. Családorvosunk ebben is tud tanácsot adni. Mégis úgy gondolom, nem lehet eléggé hangsúlyozni a kezünkben lévő lehetőséget a megelőzésre. A szűrővizsgálatok fontosságát, előnyét a lakosság sajnos nem látja és nem is akarja látni. Ezért nemcsak a betegek, de mi orvosok is felelősek vagyunk. Igényessé kell tegyük a lakosságot arra, hogy az egészség a legfőbb érték. Nem lenne szabad sajnálnunk az időt és a pénzt annak megőrzésére, ami az
egyik legnagyobb kincs. Mindez nemcsak önmagunkra mutat, hanem arra is, hogy környezetünk számíthat ránk, családunk, gyermekeink, szeretteink is nyugodtak lehetnek felőlünk, és munkahelyünk is számíthat alkotó munkánkra.
 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Czeróczki Pál képviseli hazánkat

A legjobbak képviselik hazánkat a ŠKODA Challenge nemzetközi döntőjében A...

Megszólalt a 100 éves iskola csengője

Egy régi családtörténet folytatódott a Ceglédi Evangélikus Gyülekezeti házban....

A cserecsapat tagjait is elfogták

Két évvel ezelőtt 7 gyanúsítottal szemben fejezték be vádemelési...

Csodálatos Erdély

A "Határtalanul!" program célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyarországi...

Baleset a 4-es úton

Két gyermek életveszélyesen megsérült egy közlekedési balesetben Ceglédnél vasárnap...