7.7 C
Cegléd
2025. október 28. kedd
spot_img

Hagymaleves – háromszor

A méltán híres francia hagymaleves gazdag ízeivel és egyszerű alapanyagaival nem véletlenül népszerű itthon is. Ezen a ponton szeretnék azonban eloszlatni egy magát masszívan tartó tévhitet: a francia hagymalevesben nincs tejszín. Van benne viszont jóféle bor, alaplé, vaj(!). Elismerem alaplé nem mindenkinek áll literszámra otthon. A francia konyha védelmezői kövezzenek meg: én azt mond

om kockából készült levessel is működik, ami viszont fontos a jó minőségű bor és a vaj, nem margarin, nem olaj.

Francia hagymaleves

Hozzávalók: 4 hagyma, 2 póréhagyma, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 5 dl alaplé (vagy kockából készült húsleves), 1,5 dl száraz fehérbor vagy pezsgő, ízlés szerint só, fehér bors, 1-2 ág kakukkfű (vagy szárított)

A hagymákat megtisztítjuk, felkarikázzuk, vajon lassan világosbarnára pirítjuk. Hozzászórjuk a lisztet, és hozzáadjuk a kakukkfüvet, kicsit pirítjuk, de vigyázva, hogy ne égjen meg. Ezután jön a bor, (vagy szilveszterről maradt pezsgő) kicsit elfőzzük az alkoholtartalmát, majd jöhet a húsleves. Sajtos pirítóssal tálaljuk, amit úgy készítünk, hogy a kenyérszelet tetejét és alját is vékonyan vajazzuk, majd ementáli, cheddar vagy gruyere sajtot reszelünk rá és rápirítjuk sütőben. A klasszikus tálalás szerint a leves tetejére tesszük az előre megpirított kenyeret és a sajtot erre tesszük rá, együtt pirítjuk. A kenyér beszívja az ízletes levest, a tetején pedig ropog a sajt – tudnak ezek a franciák.

Természetesen nem csak a franciák készítenek hagymalevest, az olasz változat is nagyon finom, sőt itt nem kell megelégedni a pirítóssal sem belevalóként.

Olaszos hagymaleves

Hozzávalók: 2-3 közepes krumpli, 2 nagy fej hagyma, 1 liter zöldségleves, lehet kockából is, bazsalikom, 1 kis doboz paradicsompüré, só, pici cukor

A krumplit kisebb kockákban, a hagymát nagyobb karikákra együtt feltesszük főni a zöldséglevesben. Ha a krumpli megpuhult, hozzáadjuk a paradicsompürét. Ízlés szerint sózzuk, édesítjük (ami kiemeli az ízeket), és fűszerezzük bazsalikommal. Reszelt sajttal (leginkább parmezánnal, vagy grana padano-val) megszórva tálaljuk.

Természetesen a lágyan krémes, tejszínes hagymalevest sem hagyhatom ki a receptek sorából, amelyet krémlevesként is tálalhatunk.

Klasszikus sajtos hagymaleves

Hozzávalók: 50 dkg hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dl húsleves (kockából is lehet), 3 dl tejszín, só, bors, pici szerecsendió, reszelt sajt a tálaláshoz

A hagymát megtisztítva felkarikázzuk, fokhagymát áttörjük és együtt olajon vagy vajon üvegesre pároljuk, levessel felengedjük, sózzuk, fűszerezzük és 20-30 percig főzzük. Ezután adjuk hozzá a tejszínt, elkeverjük, de már nem főzzük tovább. Ezen a ponton, ha krémlevest szeretnénk botmixerrel átdolgozzuk. Tányér aljára karakteres ízű reszelt sajtot szórunk, rámerjük a forró levest. Pirítóssal, pirítóskockákkal, levesgyönggyel és/vagy baconchips-el tálaljuk.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Te is mindig fáradtan ébredsz?

Gondoltál már arra, hogy nem az alvás mennyisége a...

Hogyan biztosíthatjuk szivattyúrendszereink hosszú távú hatékonyságát?

Gondolt már arra, milyen költséges lehet, ha egy medence...

Hőlégballonozás: a céges rendezvények új dimenziója

Sok vállalat számára kihívást jelent olyan programokat találni, amik...

Megszületett Ungvári Miklós és Demeter Dóra gyermeke

Örömteli hírt osztott meg vasárnap Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes...

A Lifemed várólista nélküli, új és megújuló szolgáltatásai

Pacemaker ambulancia Szakrendelésünk a pacemakerrel és ICD-vel élők számára nyújt...