A méltán híres francia hagymaleves gazdag ízeivel és egyszerű alapanyagaival nem véletlenül népszerű itthon is. Ezen a ponton szeretnék azonban eloszlatni egy magát masszívan tartó tévhitet: a francia hagymalevesben nincs tejszín. Van benne viszont jóféle bor, alaplé, vaj(!). Elismerem alaplé nem mindenkinek áll literszámra otthon. A francia konyha védelmezői kövezzenek meg: én azt mond
om kockából készült levessel is működik, ami viszont fontos a jó minőségű bor és a vaj, nem margarin, nem olaj.
Francia hagymaleves
Hozzávalók: 4 hagyma, 2 póréhagyma, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 5 dl alaplé (vagy kockából készült húsleves), 1,5 dl száraz fehérbor vagy pezsgő, ízlés szerint só, fehér bors, 1-2 ág kakukkfű (vagy szárított)
A hagymákat megtisztítjuk, felkarikázzuk, vajon lassan világosbarnára pirítjuk. Hozzászórjuk a lisztet, és hozzáadjuk a kakukkfüvet, kicsit pirítjuk, de vigyázva, hogy ne égjen meg. Ezután jön a bor, (vagy szilveszterről maradt pezsgő) kicsit elfőzzük az alkoholtartalmát, majd jöhet a húsleves. Sajtos pirítóssal tálaljuk, amit úgy készítünk, hogy a kenyérszelet tetejét és alját is vékonyan vajazzuk, majd ementáli, cheddar vagy gruyere sajtot reszelünk rá és rápirítjuk sütőben. A klasszikus tálalás szerint a leves tetejére tesszük az előre megpirított kenyeret és a sajtot erre tesszük rá, együtt pirítjuk. A kenyér beszívja az ízletes levest, a tetején pedig ropog a sajt – tudnak ezek a franciák.
Természetesen nem csak a franciák készítenek hagymalevest, az olasz változat is nagyon finom, sőt itt nem kell megelégedni a pirítóssal sem belevalóként.
Olaszos hagymaleves
Hozzávalók: 2-3 közepes krumpli, 2 nagy fej hagyma, 1 liter zöldségleves, lehet kockából is, bazsalikom, 1 kis doboz paradicsompüré, só, pici cukor
A krumplit kisebb kockákban, a hagymát nagyobb karikákra együtt feltesszük főni a zöldséglevesben. Ha a krumpli megpuhult, hozzáadjuk a paradicsompürét. Ízlés szerint sózzuk, édesítjük (ami kiemeli az ízeket), és fűszerezzük bazsalikommal. Reszelt sajttal (leginkább parmezánnal, vagy grana padano-val) megszórva tálaljuk.
Természetesen a lágyan krémes, tejszínes hagymalevest sem hagyhatom ki a receptek sorából, amelyet krémlevesként is tálalhatunk.
Klasszikus sajtos hagymaleves
Hozzávalók: 50 dkg hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dl húsleves (kockából is lehet), 3 dl tejszín, só, bors, pici szerecsendió, reszelt sajt a tálaláshoz
A hagymát megtisztítva felkarikázzuk, fokhagymát áttörjük és együtt olajon vagy vajon üvegesre pároljuk, levessel felengedjük, sózzuk, fűszerezzük és 20-30 percig főzzük. Ezután adjuk hozzá a tejszínt, elkeverjük, de már nem főzzük tovább. Ezen a ponton, ha krémlevest szeretnénk botmixerrel átdolgozzuk. Tányér aljára karakteres ízű reszelt sajtot szórunk, rámerjük a forró levest. Pirítóssal, pirítóskockákkal, levesgyönggyel és/vagy baconchips-el tálaljuk.