12.1 C
Cegléd
2024. május 19. vasárnap
spot_img

3D-ben a ceglédi hadifogolytábor

„Körvonalazódik egy terv Ceglédre, ahol az egyik legnagyobb forgalmat lebonyolító gyűjtőtábort üzemeltették, hogy egy Gulag-múzeum legyen a volt huszár-, későbbi szovjet laktanyában. Éppen erről a táborról készült egy 3D-s feldolgozás a Nemzeti Emlékezet Bizottsága történészének, Bank Barbarának a vezetésével”. – nyilatkozta Kovács Emőke a Gulag-emlékév szakmai vezetője a magyaridok.hu-nak. „Az volt abszurd, hogy idáig nem volt egyetlen központi hely sem, ahol leróhatták volna a kegyeletüket azok, akiknek hozzátartozója, családtagja veszett oda a szovjet lágerekben, és nem tudják, hol nyugszik.” – tette hozzá a történész.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága honlapján (neb.hu) a napokban jelent meg a ceglédi hadifogoly- és gyűjtőtábort bemutató 3 D-s alkalmazás. A kisfilm nemcsak a lágerek felépítésébe, történetébe, de az ott fogva tartottak mindennapi életébe is bepillantást enged.

„A 2. Ukrán Front 34. számú hadifogoly-gyűjtőtáborát minden valószínűség szerint már 1944 novemberében felállították Cegléden. A ceglédi lágerben legkevesebb ötezren veszítették életüket. Hosszú fennállása alatt több mint 200 ezer fogoly járta meg. Hazánkban ez a hadifogolytábor működött a leghosszabb ideig, amely egyúttal Kárpát-medence egyik legnagyobb gyűjtő- és tranzittábora volt.” – hangzik el a kisfilmben.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...

Számos extra utólag is beszerelhető egy autóba

    Sokan ragaszkodnak régi, jól bevált autójukhoz. Lehet, hogy csak...

Növeljük az állóképességünket étrend-kiegészítővel!

    Az, hogy mekkora teljesítményre vagyunk képesek egy adott intervallumban,...

Allergiás a kutyád? Ezekből a jelekből ismerheted fel!

    Az allergia a szervezet túlzott mértékű reakciója bizonyos anyagokkal,...

Egy központi elem a nappaliban: a dohányzóasztal

  Lábtartó, italtartó, íróasztal vagy éppen egy műalkotás. A dohányzóasztal...