8.8 C
Cegléd
2024. május 18. szombat
spot_img

Rendesen fizet mégis kilakoltatják

Mátyás Zoltán ügyében lapunk választ kapott az illetékesektől. Mint megírtuk a 60 éves férfi  1967-ben költözött a Kőrösi úti önkormányzati – akkor még tanácsi – lakásba. Miután azonban tavaly ősszel meghalt a bátyja is, levelet kapott a Várvag Kft-től, miszerint idén március végéig el kell hagynia a lakást. A férfinak nincs tartozása, minden költséget fizet, de nincs bejelentett munkahelye és igazolt jövedelme, ezért nem tarthat igényt önkormányzati lakásra.

Lapunk megkereste az illetékeseket az ügyben. Álláspontjukat az alábbiakban fogalmazták meg: „A Cegléd, Kossuth Lajos u. 40/1. szám alatti önkormányzati lakás bérlője M. Imre Attila 2015. október 30-án elhunyt. Testvére, M. Zoltán kérelmet nyújtott be a VÁRVAG Nonprofit Kft.-hez, hogy szeretné a lakás bérleti jogát folytatni.

Az önkormányzati ingatlanok hasznosításával megbízott társaság megállapította, hogy M. Zoltán, mint testvér életvitelszerűen a lakásban lakott, azonban a lakásbérleti szerződésben nem szerepelt. Az ügyintézés során megállapították azt is, hogy nem jogosult a bérleti jogviszony folytatására. A lakástörvény szerint erre azok jogosultak, akiket e törvény alapján a bérlő a bérbeadó hozzájárulása nélkül fogadhat be a lakásba: ilyenek a szülő, a házastárs, a gyermek, a befogatott gyermek gyermeke, azzal a feltétellel, hogy a bérlő halálakor életvitelszerűen a lakásban laktak. Cegléd Város Önkormányzatának a lakások és helyiségek bérletéről szóló rendelete szerint a hasznosító a jogcím nélküli lakáshasználót köteles felhívni a lakás 30 napon belüli kiürítésére és elhagyására. A határidő eltelte után pedig haladéktalanul köteles eljárást indítani a lakás kiürítése érdekében.

A VÁRVAG Nonprofit Kft. M. Zoltánt írásban tájékoztatta a helyzetről, és a jogszabályoknak megfelelően felhívta a lakás 30 napon belüli kiürítésére. Közben többszöri személyes egyeztetésre is sor került, melyek során az ügyintéző arról is tájékoztatta, hogy pályázat útján tudna önkormányzati lakáshoz jutni, amennyiben megfelel a pályázati feltételeknek. Sajnos a jövedelmi viszonyai ezt nem teszik lehetővé, mert elmondása szerint csak alkalmi munkákból tartja fenn magát, hivatalosan igazolható jövedelme nincs, ami pedig alapfeltétel a lakáspályázat során. A lakáshasználatból adódó fizetési kötelezettségének azonban így is eleget tesz, használati és közüzemi díj tartozása nincs.

M. Zoltán 2016. február 9-én azzal a kéréssel fordult a VÁRVAG Nonprofit Kft.-het, hogy március végéig adjon részére haladékot a lakásból való elköltözésre. Kérelmére, méltányosságból a hasznosító további 30 napos haladékot engedélyezett, így legkésőbb 2016. március 21-ig kell a lakást ingóságaitól kiürítve, tiszta, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a VÁRVAG Nonprofit Kft. részére átadni.”

Fotó: Kisfaludi István

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Soha nem látott erősségű sarki fény

Péntek éjszaka és szombat hajnalban látványos égi jelenség tartotta...

Zöld polgármesterjelölt

Földi Áron, polgármester-jelöltként indul városunkban. A jelölt érdekes pályát...

Tapasztalat, koncepció és ambíció

Független jelöltként, de helyi civil szervezet és párt támogatásával...

Bronzéremmel zárta a 2023/24-es évadot a Ceglédi KE

Vasárnapi, fóti győzelme után a bronzérem megszerzéséért indult csatába...

Smahajcsik Péter virágoskertje

Smahajcsik Péter, a 2-es számú választókerület független képviselőjelöltje úgy...