A füstölt pisztrángból ezért krémet szoktam készíteni: nulla szálka, 100 % íz és ugyanennyi lelkesedés. (A hazai hipermarketekben is beszerezhető, de más füstölt hallal például makrélával is helyettesíthető.) Ráadásul a recept hidat képez a halas böjti étkek és a húsvét között, s mi más lehetne ez a híd, mint a torma.
Tormás pisztrángkrém
Hozzávalók: 15 dkg pisztránghús, 10 dkg natúr sajtkrém, 1 evőkanál tormakrém, 2-3 szál újhagyma, 2 evőkanál citromlé, só, bors
A hozzávalókat turmixgépben simára dolgozzuk az újhagyma kivételével, a végén belekeverjük az apróra vágott hagymát és fűszerezzük ízlés szerint. Pirítósra vagy friss bagettre kenve, salátával, citromgerezdekkel tálaljuk.
Lényegesen egyszerűbb a beszerzése, de legalább ilyen sikert arat a
Kapribogyós tonhalkrém
Hozzávalók: 2 doboz olajos tonhaltörzs (konzerv), 1 kis fej vöröshagyma vagy 3-4 szál újhagyma, kevés citromlé, 2-3 evőkanál majonéz és ugyanennyi joghurt, vagy tejföl, 2 evőkanál apróra vágott kapribogyó.
A tonhalat lecsöpögtetjük, meglocsoljuk citromlével, sózzuk, borsozzuk, hagymát lereszelve, vagy apróra vágva hozzáadjuk, ugyanúgy a kaprit is, majd hozzáadjuk a majonézt és joghurtot, vagy tejfölt (lehet csak tejfölösre csinálni). Ha sűrűnek érezzük és elbírja, adagolhatunk vissza az olajából is. Tálalásig tegyük hűtőbe! Pirítóssal, olajbogyóval, zöldsalátával kínáljuk!
Krizsán Anett