16.7 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Fizetési moratórium lép életbe

 
Harminc-negyven főből álló, részben az utcára szorult kígyózó sor fogadta a Szolnoki úton a Bácsvíz Zrt. ügyfélszolgálatára érkezőket ma délelőtt. Az ok: holnap, március 31-én jár le a talajterhelési díj befizetési határideje. A felháborodott lakosok azonban nemcsak a befizetés miatt állnak sorba, de kifogásolják a kivetett díj összegét és a kivetés körülményeit is.
– A Szűcs-telepen élek, ahol tavaly nyáron fejezték be a szennyvízcsatorna III. ütemét. – meséli egy lakos. – Mi úgy tudjuk, hogy egy év van a rákötésre, ez pedig még nem telt el. Most mégis 48 ezer forintot kérnek tőlem talajterhelési díjként a 2015-ös évre. Nem derül ki a számlából, hogy hány hónapra szól ez a visszamenőleges büntetés, miközben mi nem kaptunk arról értesítést, hogy mikortól lehet rákötni. Így nem is tudjuk ellenőrizni, jogos-e ez a követelés. Nem tudom, mi alapján büntettek meg, amikor a határidő még nem is járt le…

– Mendemondák alapján hallottam, hogy nálunk a Csengeriben szeptember 30-tól lehetett rákötni a csatornára. Erről azonban értesítést mi sem kaptunk, sőt utólag sem adnak róla igazolást – meséli egy másik ügyfél. – Mégis tavalyi évre 9 havi talajterhelési díjat szabtak ki. Jogosnak tartanám az év utolsó három hónapjára, bár a hideg, a fagyok miatt akkor már egyébként sem lehetett volna a szükséges földmunkákat elvégezni. Én úgy érzem nem mulasztottam. Mégis másodjára vagyok itt a Bácsvíznél ebben az ügyben. Néhány hete az ügyintézők azt mondták, szerintük sem jogos a 9 havi díj, de az önkormányzati rendelet így szól, most egyeztetés alatt van az ügy, jöjjek vissza később. Holnap viszont lejár a határidő és a „tartozásom” adók módjára behajthatóvá válik. Nem szeretném, ha ráterhelnék a házamra. Azért vagyunk itt mindannyian és álljuk a sort órák óta, mert szeretnénk becsületesen intézni az ügyünket. Nem értjük, miért nincs több ügyintéző, miért nem nyitnak több ablakot? Miért nem értesítették a lakosságot a rákötés idejéről, miért nem kapunk tájékoztatást, magyarázatot a történtekre? Vagy ha maga a Bácsvíz sem tudja mit tegyen és az önkormányzattal egyeztet, miért nem küldtek ki egy értesítőt, hogy meghosszabbítják a március 31-ei határidőt? Akkor nem állnának itt tanácstalanul az emberek az utcán…
 

Az ügy kapcsán Cegléd Város Önkormányzata az alábbi közleményt adta ki:

“Az elmúlt időben számos lakossági megkeresés érkezett a polgármesteri hivatalhoz és a BÁCSVÍZ Zrt. ügyfélszolgálatához a talajterhelési díjjal kapcsolatban. Az önkormányzat tájékoztatja a tisztelt lakosságot, a következőkről:

Cegléd városában a csatornázási munkák II. üteme 2008-ban, III. üteme pedig 2015-ben befejeződött. Cegléd Város Önkormányzatának a talajterhelési díjról szóló rendelete tartalmazza a környezetterhelési díjról szóló törvény felhatalmazása és kötelezése alapján a talajterhelési díj fizetésére kötelezettek körét és a díj mértékét. Díj fizetésére kötelezett mindenki, aki a rendelkezésre álló szennyvízhálózatra saját ingatlanát nem köti rá.

A polgármesteri hivatal ebben az évben – tekintettel arra, hogy a rendelet szerinti moratórium 2015. december 31-én lejárt – a talajterhelési díjjal kapcsolatos bevallást küldött minden olyan ceglédi fogyasztónak, aki a BÁCSVÍZ Zrt. nyilvántartása szerint ivóvíz vételezésére szerződéssel rendelkezik, de szennyvíz elvezetésére nem kötött szerződést a céggel. Természetesen csak azoknak, akiknek az utcájában van csatorna.

A Képviselő-testület több alkalommal hosszabbította meg a moratóriumot, így azok, akiknél a II. ütemben készült el a csatorna, már több mint 7 éve kedvezményt kaptak a fizetési kötelezettségre. Mind az önkormányzat, mind a csatorna beruházások megvalósításában közreműködő víziközmű társulatok több alkalommal hívták fel a lakosság figyelmét arra, hogy az elkészült csatornahálózatra az ingatlanokat rá kell kötni.

A Ceglédi Csatornamű Víziközmű Társulat legutóbb 2015. áprilisában, azaz több mint egy fél évvel a határidő lejárta előtt értesítette tagjait a rákötés lehetőségéről és kötelezettségéről. Ennek ellenére jelentős azoknak az ingatlanoknak a száma, melyek mind a mai napig nincsenek rákötve a csatornahálózatra, ezzel továbbra is szennyezve a talajt és környezetet.

Cegléd Város polgármestere tájékoztatja a ceglédieket, hogy a Képviselő-testület április ülésén kezdeményezni fogja a III. ütemben megépített területen élők számára a moratórium ez év végéig történő meghosszabbítását, azonban mindazoknak, akiknek nem 2014. vagy 2015. óta, hanem jóval régebben lett volna lehetőségük rákötni a hálózatra, ezt a moratóriumot továbbiakban már nem kívánja az önkormányzat biztosítani.

2016. március 31.

Cegléd Város Önkormányzata”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...