18.2 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Alkotás-pirula

Egyre több féle rekreációs eljárásról hallani. Mentorok, coach-ok, terapeuták gondozzák a rászorulót, vagy legalábbis szinten tartják a szellemi erőnlétet.

A legrégebbi korokban a gyógynövényeken kívül, csak a lelkiek álltak rendelkezésre a baj elhárítására. A ráolvasás, szertartások, a törzs javas-emberének és a közösségnek megtartó ereje helyébe néhány évszázada az orvoslás vegyészeti megközelítése lépett. Utóbbi tárgyi kultúráját ismerhette meg a látogató a Kossuth Múzeum áprilisi kiállításán. Dr. Farkas Pál gyűjteményéből bútorok, gyógyszerkönyvek, a szakma kellékei és gépei, tárolóedényei, valamint a csomagolás eszközei kaptak helyet a földszinti tárlókban. A falakon kiállított reklámtáblák, naptárak, dísztárgyak és kézírásos dokumentumok alapján kaphattunk képet gyógyszerészet elmúlt évszázadáról. A gyógyszertárakat ábrázoló képeslap-kollekció igazi kuriózum volt, mint az is, hogy Kocséron a gyűjtő száz évnél idősebb patikában, eredeti bútorok közt dolgozhat.  A tömeggyártás előtti tárgyi kultúra nosztalgiát ébresztett bennem igényességével. Szépsége hatással van a mai termékekre is, tán esztétikájával is gyógyít.  A múzeum következő, április 22-én 17 órakor kezdődő  kiállításán Somos Gyula festőművész és szülei alkotásai láthatók Örökség címmel.

A Ceglédi Galéria szűknek bizonyult Nagy Otilia kecskeméti festőművész számára, hisz nagyméretű vásznai (képünkön) a kelleténél szorosabban kerültek egymás mellé. Szerencsére a művek egységes szemlélettel készültek, a két legnagyobb kivételével egyébként is összetartoznak. A hagyományos tájképfestészet elemei, az impresszionista és szecessziós hatások ugyanúgy jelen vannak e munkákon, mint a lírai absztrakció, vagy a gesztusfestés. Mindezek néha egy képen belül, minek következtében olyan érzése lehet a nézőnek, hogy nem egy időpillanat tanúja. Fűszálak rezdülése, gyümölcs ringása, ág hintázása, levél billenése, törzs nyikordulása, mint folyamat érezhető e robbanó színezésű alkotásokon.  Ha az ember hosszabb ideig egyedül marad a képekkel, panteisztikus képzetei támadnak. Ősrégi alkotói, hogy a művészet alapvetően vallásos, köze van a hithez. Hittel könnyebb a gyógyulás, a sűrített esztétikum felemeli a lelket. Talán nem véletlen, hogy a művészek közül oly sokan élnek-éltek meg magas kort.

Pongó Judit, mint testtel és lélekkel egyaránt foglalkozó szakember, kiállítása finissage-ára hívja azokat, akiknek volna kedve együtt festeni vele! A Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium dísztermében és rajztermében 2016. április 29-én, 14 órakor kezdődő akcióban partnere Gimnázium szakköre és a TETZ Művészeti Iskola. Gyógyszer… lehet, hogy be se kell vennem.

P.R.G.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...