18.2 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Stabil az önkormányzat pénzügyi helyzete

Megtárgyalták a képviselők az önkormányzat 2016. I. negyedévének pénzügyi helyzetét is. Az előterjesztésből kiderül: nincs az önkormányzatnak 30 illetve 60 napon túli rendezetlen számlája, az első negyedéves pénzügyi gazdálkodás stabil. Az önkormányzat a megkötött szerződésekben rögzített fizetési határidőket megtartja, a pénzügyi kifizetéseket a megállapodásokban foglalt ütemezésben teljesíti.

A VÁRVAG Nonprofit Kft. 2015. évi mérlegbeszámolóját is elfogadta a grémium. Czesznák Tamás ügyvezető emlékeztetett: 2010-es kinevezésével a kifizetetlen számlák összege elérte a 130 millió forintot, a bankszámla egyenlegük pedig mínusz 50 millió forint volt. Azóta egyenlegük közel 100 millió forintnál tart, rendezetlen számlájuk nincs.

Tavaly a Várkonyi István Általános Iskola, idén a Ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskola ad helyet az általános iskolások nyári napközis táborának. Az önkormányzat a nyári gyermek foglalkoztatás és felügyelet biztosítása érdekében a 2016-os költségvetésben jóváhagyott 1.000.000. forint fedezetet 250.000. forinttal egészítette ki a testületi ülés döntése értelmében, mert a gyermekek oda- és visszautaztatása többletforrást igényel.

Folytatódik az önkormányzati feladatok racionalizálása. A képviselő-testület a 2015. október 22-i ülésén kezdte tárgyalni az önkormányzati feladatok racionalizálása tárgyában készített előterjesztést. Két társaság – az ÖKOVÍZ Kft. és a VÁRVAG Kft. ügyvezetője kapta azt a feladatot, hogy vizsgálják meg a két társaság tevékenységének az összevonásának a lehetőségét. A végrehajtási rendeletek függvényében nem hajtható végre rövid távon a két társaság összevonása, azonban az ÖKOVÍZ Kft. feladatainak csökkentésével lehetővé válik a két társaság székhely-összevonásának, a VÁRVAG Kft. központi iroda költöztetésének előkészítése. A VÁRVAG Kft. Pesti útra költözését követően tud a Ceglédi Intézmények Gazdasági Hivatala (CIGH) átköltözni a Gubody utcában megüresedő épületbe. A CIGH Kossuth Művelődési Központban megüresedő irodái szolgálhatnak székhelyül a megalakuló kulturális társaságnak.

2016. április 30-ig lehet pályázni az újabb TAO-s forrásokra. Az önkormányzat tulajdonosi hozzájárulását adta, amire a pályázatok miatt volt szükség, valamint hogy a szakosztályok a társasági adókedvezmények gyűjtését elkezdhessék.

Pályázatot nyújt be a Vidékfejlesztési Program keretében az önkormányzat. A város vezetése és a Ceglédi Városfejlesztési Kft. – a Vidékfejlesztési Program egy kedvező pályázati lehetőségét kihasználva – felújítani és korszerűsíteni kívánja a jelenleg Ceglédi Sportcsarnok Kft. által hasznosított közösségi házként funkcionáló vadászházat, melynek eredményeképpen tovább erősödhet az épület „közösség tér” szerepe. A projektjavaslat célja a Csemő külterületén található vadászház felújítása, mely a továbbiakban így alkalmassá válna többek között a térség gyermekeinek táboroztatására. A pályázathoz szükséges önerő az elszámolható költségek 15 százaléka, közel 5 millió forint, az elnyerhető és igényelt támogatás majdnem 30 millió forint, azaz a költségek 85 százaléka.

13 és fél millió forintért vásárol telket az önkormányzat a Jászberényi úti felüljáró Ipari Park felöli lábánál levő területen. Az ingatlan tulajdonosa kereste meg az önkormányzatot; a tervezett kerékpár- és gyalogos út kialakítása során előnyt jelentene, ha a terület az önkormányzat tulajdonában van. Ez a fejlesztés az első lépése az Ipari Park biztonságos gyalogos és kerékpáros megközelíthetőségének kialakításához.

A testületi ülésen született döntésekről és előterjesztésekről bővebben a www.cegled.hu oldalon tájékozódhat.

Fotó: Szokolai Attila

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...