18.3 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Országos biológiasiker a Közgázban!

A Ceglédi SzC Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskolájában tanul egy tehetséges, a tanulmányaihoz nagy alázattal forduló diák, aki amellett, hogy öt éven keresztül kitűnő, az iskola Diákönkormányzatának titkára, a Ceglédi Ifjúsági Önkormányzat delegáltja (két évig), a Mensa HungarIQa tagja, még a biológia OKTV (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny) döntőjében is 16. helyezett lett. Pedig csak egy évig tanult biológiát az akkori kerettanterv szerint, de három évig rendszeresen bővítette a tudását délutáni foglalkozásokon. Foglalkozásokon, ahol tanár és diák hatékonyan dolgozott együtt. Munka volt, igazi különleges munka, ami nem mindennap adatik meg tanárnak és diáknak. Tavaly az OKTV-n már a második fordulóba is bekerült, és néhány pont választotta el a döntőbe jutástól, de idén a sok-sok munka meghozta az eredményét. Felemelő érzés! Már csak azért is, mert gimnáziumi tanulókkal versenyzett, ahol az eszközpark, az óraszám, a lehetőségek szélesebbek, mint egy szakközépiskolában. Meg kell említenem, hogy a Ceglédi Kossuth Gimnázium két tanára, Hegedűsné Halász Eszter és Mező István is segítette Szabolcs készülését. Bene Szabolcs, mert ő ez a diák, már általános iskolában is a biológia szerelmese volt. Levelező versenyeken ért el országos eredményeket. Otthonában is a kertészkedés az egyik kedvenc tevékenysége. És érettségi után is a biológia lesz a központban, hisz biológusnak készül Szegedre. Miért Szegedre? Mert ott tud bekapcsolódni a Szegedi Tudós Akadémia tehetséggondozó rendszerbe, ahol lehetőség lesz kutató tevékenységet folytatni, akár nemzetközi közegben is. Sikereiről, terveiről Szabolcs így ír:

„Az idei év nagyon eseménydús volt számomra. Elhatároztam, hogy még érettségi előtt megszerzem az angol mellé a francia középfokú nyelvvizsgát, és mindent megteszek annak érdekében, hogy a lehető legjobb helyezést érjem el az OKTV-n. Tehát úgy kellett a biológia verseny fordulóin teljesítenem, hogy közben francia középfokú nyelvvizsgára is készültem.

Rengeteg új dolgot tanultam meg a versenyre: növényt határozni, boncolni. A döntő előtt jártam az utcákat, és az árokparton kerestem meghatározható növényeket. Sokan mosolyogtak, hogy miért teszi ez a fiú a dudvákat zacskóba… Még ma is úgy járok a városban, hogy keresem a virágzó növényeket. A boncoláshoz sem volt könnyű állatokat szerezni. Disznószemet például a nagymamám a hentestől hozott.

Nyelvvizsgám is sikeres volt, így mindkét célomat teljesítettem, ami nagy büszkeséggel tölt el. Főleg az, hogy a közel 5000 jelentkezőből a 16. lehetek az OKTV-n. Nagyszerű, hogy öregbíthetem iskolám hírnevét, és megmutathatom azt, hogy elszántsággal és kitartással bármilyen célt el lehet érni. Egy közgazdasági szakközépiskolásból is kerülhet ki biológus! Remélem, minden célomat el tudom érni az életben, és egyszer majd tudományos sikereimről is beszámolhatok!”

Kotlárné Bíró Ágnes biológia-kémia szakos tanár, Bene Szabolcs 13. a osztályos tanuló

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...