19.2 C
Cegléd
2023. szeptember 23. szombat
spot_img

Országos biológiasiker a Közgázban!

A Ceglédi SzC Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskolájában tanul egy tehetséges, a tanulmányaihoz nagy alázattal forduló diák, aki amellett, hogy öt éven keresztül kitűnő, az iskola Diákönkormányzatának titkára, a Ceglédi Ifjúsági Önkormányzat delegáltja (két évig), a Mensa HungarIQa tagja, még a biológia OKTV (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny) döntőjében is 16. helyezett lett. Pedig csak egy évig tanult biológiát az akkori kerettanterv szerint, de három évig rendszeresen bővítette a tudását délutáni foglalkozásokon. Foglalkozásokon, ahol tanár és diák hatékonyan dolgozott együtt. Munka volt, igazi különleges munka, ami nem mindennap adatik meg tanárnak és diáknak. Tavaly az OKTV-n már a második fordulóba is bekerült, és néhány pont választotta el a döntőbe jutástól, de idén a sok-sok munka meghozta az eredményét. Felemelő érzés! Már csak azért is, mert gimnáziumi tanulókkal versenyzett, ahol az eszközpark, az óraszám, a lehetőségek szélesebbek, mint egy szakközépiskolában. Meg kell említenem, hogy a Ceglédi Kossuth Gimnázium két tanára, Hegedűsné Halász Eszter és Mező István is segítette Szabolcs készülését. Bene Szabolcs, mert ő ez a diák, már általános iskolában is a biológia szerelmese volt. Levelező versenyeken ért el országos eredményeket. Otthonában is a kertészkedés az egyik kedvenc tevékenysége. És érettségi után is a biológia lesz a központban, hisz biológusnak készül Szegedre. Miért Szegedre? Mert ott tud bekapcsolódni a Szegedi Tudós Akadémia tehetséggondozó rendszerbe, ahol lehetőség lesz kutató tevékenységet folytatni, akár nemzetközi közegben is. Sikereiről, terveiről Szabolcs így ír:

„Az idei év nagyon eseménydús volt számomra. Elhatároztam, hogy még érettségi előtt megszerzem az angol mellé a francia középfokú nyelvvizsgát, és mindent megteszek annak érdekében, hogy a lehető legjobb helyezést érjem el az OKTV-n. Tehát úgy kellett a biológia verseny fordulóin teljesítenem, hogy közben francia középfokú nyelvvizsgára is készültem.

Rengeteg új dolgot tanultam meg a versenyre: növényt határozni, boncolni. A döntő előtt jártam az utcákat, és az árokparton kerestem meghatározható növényeket. Sokan mosolyogtak, hogy miért teszi ez a fiú a dudvákat zacskóba… Még ma is úgy járok a városban, hogy keresem a virágzó növényeket. A boncoláshoz sem volt könnyű állatokat szerezni. Disznószemet például a nagymamám a hentestől hozott.

Nyelvvizsgám is sikeres volt, így mindkét célomat teljesítettem, ami nagy büszkeséggel tölt el. Főleg az, hogy a közel 5000 jelentkezőből a 16. lehetek az OKTV-n. Nagyszerű, hogy öregbíthetem iskolám hírnevét, és megmutathatom azt, hogy elszántsággal és kitartással bármilyen célt el lehet érni. Egy közgazdasági szakközépiskolásból is kerülhet ki biológus! Remélem, minden célomat el tudom érni az életben, és egyszer majd tudományos sikereimről is beszámolhatok!”

Kotlárné Bíró Ágnes biológia-kémia szakos tanár, Bene Szabolcs 13. a osztályos tanuló

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kávézás Ceglédért

Nagykövete lett Swimathon  adománygyűjtő kampánynak Kottes Anikó a FECSKE...

Ceglédi férfit keres a rendőrség

"Rendkívül szimpatikus arcú" ceglédi férfit keres lopás miatt a...

Mindennapi fényvédelmünk

  Tudtad, hogy a nap ultraviola, más néven UV-sugárzása igen...

Az épületek hőszigetelése elengedhetetlen

    A növekvő energiaárak és rezsiköltségek, illetve az otthonok komfortja...

Napi hírek egy helyen: ezt az oldalt elég követned a maximális tájékozottsághoz

    Bár már lecsengőben a klasszikus nyaralós szezon, de még...