23.1 C
Cegléd
2023. szeptember 23. szombat
spot_img

Indul az őzbakvadászati idény

Az alföldi vadásztársaságok, így a Ceglédi Széchenyi Zsigmond Vadásztársaságnak is az egyik legfontosabb pénzbeli árbevétele az április 15-én kezdődő őzbakvadászat sikerétől függ. Az őzbakvadászati idény minden év április 15-től szeptember 30-ig tart.

Ezalatt az idő alatt kell a vadásztársaságoknak megalapozni a következő évi pénzügyi terv előírásait, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben nem könnyű feladat. Most kell megtermelni a vadőrök fizetését, a fenntartási költségeket, a tavaszi vadföldművelés, a téli vadetetés, takarmány és egyéb költségeket.

Az őzbakvadásztatás nem egyszerű feladat – én is próbáltam már sokszor. Reggel hajnalban, amikor még nem is világosodik kell felkelni, a vadászterületet úgy kell ismerni, mint a tenyerünket. Tudni kell hol tartózkodik az az őzbak, amelyiket a vadászvendég meg akarja lőni és azt is, hogy annak agancsa milyen, megbírálni hány grammot fog majd nyomni a mérlegen és mindezt majdnem ingyen, csupán a kevés pénzért, vagy semmiért.

Ugyanis a meglőtt őz agancs grammsúlyának megfelelően kell a vadászvendégnek a kikalkulált pénzösszeget megfizetni. A lelőtt őzbak agancsát kikészítés után az Országos Trófeabíráló Bizottságnak be kell mutatni és ennek alapján dől el, hogy a bak helyes kilövés volt-e és mennyi a grammsúlya – ami után fizetni kell – milyen a külalakja, magyarul milyen „szép” vadászszemmel.

A vadásztársaságok hivatásos vadászai, a vadőrök mindezt szakszerűen tudják ellátni, nekik nem számít mikor feküdtek le (mert aznap késő estig vadásztattak) és még utána zsigerelni, a vadat elrendezni is kell, esetleg még a vendéggel éjfélig beszélgetni az aznapi vadászélményről. Másnap hajnalban pedig nekik már talpon kell lenni, de ők szeretik ezt az életet, hiszen a vérükben van a vadászat, a természet és a vad szeretete.

A vadászatnak nem minden áron a vad lelövése és értékesítése a célja, hanem a vadászterületre nem való vad selejtezése, az öregek, a beteg egyedek és az oda nem valók kilövése. Ezt a vadásztársaságok szigorúan betartják és ezt szem előtt is tartják.

Az idén, de már több éve is egyre nehezebb a külföldi vadászvendég „megszerzése”, mert a pénzügyi lehetőségek sok idejáró vadászt csábítanak el más, olcsóbb külföldi területekre. A vadőrök és a hazai vadászok azonban kitartanak és folytatják ezután is szeretett munkájukat, melynek eredményei a képeken látható őzbakok idei első trófeái is.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kávézás Ceglédért

Nagykövete lett Swimathon  adománygyűjtő kampánynak Kottes Anikó a FECSKE...

Ceglédi férfit keres a rendőrség

"Rendkívül szimpatikus arcú" ceglédi férfit keres lopás miatt a...

Mindennapi fényvédelmünk

  Tudtad, hogy a nap ultraviola, más néven UV-sugárzása igen...

Az épületek hőszigetelése elengedhetetlen

    A növekvő energiaárak és rezsiköltségek, illetve az otthonok komfortja...

Napi hírek egy helyen: ezt az oldalt elég követned a maximális tájékozottsághoz

    Bár már lecsengőben a klasszikus nyaralós szezon, de még...