10.1 C
Cegléd
2024. április 22. hétfő
spot_img

Pünkösdi események – ma

– Úgy tudom, hogy társadalmi munkában – a munkája mellett – végzi a lelkészi szolgálatot. Mégis: az egyik kényes pont a Hit Gyülekezetével kapcsolatban – ami a médiában megjelenik – a pénzkezelés átláthatatlansága, a kötelező tizedfizetés, miközben bevett egyházként állami támogatást is kap. Sokan feltételeznek visszásságokat…

– A Hit Gyülekezete kapcsán már a rendszerváltozás előtt is, tehát a kommunista hatalom részéről is megfogalmazódott ez a vád, és ezt határozottan visszautasítjuk. Mi a pénzügyekkel kapcsolatban is a több évszázados protestáns hagyományt és a Biblia útmutatását követjük, persze az állami törvények betartásával. A Hit Gyülekezete az államtól nem kap a hitéletére vonatkozóan anyagi támogatást, mi az önfenntartó egyházmodellben hiszünk. A Biblia szerint az a jó, ha a hívők tartják el a gyülekezetüket, vagyis akik szellemi javakat kapnak, azok anyagi javak formájában fejezik ki a hálájukat. Ez már az ószövetségben is így volt, de Pál apostol is ír erről az Újszövetségben. Ezt a mintát követi a gyülekezet. Az adakozás és a tized pedig önkéntes, nem kötelező. Ha ad valaki, akkor pedig annyit ad, amennyit akar. Cegléden is az istentisztelet része az adakozás, többtagú pénzügyi bizottság számlálja meg és jegyzőkönyvezi az adományokat és könyvelésre kerül az egyházi működési szabályzat szerint. A pénzügyi viszonyok tehát átláthatók. Bármilyen vizsgálat volt az adóhatóság részéről országosan, nem találtak kivetnivalót. Országosan a Hit Gyülekezete csarnokokat, iskolákat, óvodákat, egyetemi oktatást tart fenn, nem beszélve a karitatív szolgálatokról. Mi itt Cegléden bérlünk egy ezer négyzetméteres csarnokot, buszjáratokat üzemeltetünk a környékbeli tagok istentiszteletre szállítására, a maradék összeget fejlesztésekre és jótékonykodásra költjük. Magamról annyit, hogy egyházunkban ahhoz, hogy valakit teljes idejű lelkésszé szenteljenek hosszú idő telik el, és ezalatt „megpróbáltatik a szolgálata”.

– Van egy másik gyakorta emlegetett kifogás is. Mit mondana azoknak, akik idegenkednek a Hit Gyülekezetétől, az ott tapasztalható „furcsa jelenségek” miatt?

– A Hit Gyülekezete neoprotestáns egyház, amely a pünkösdi-karizmatikus mozgalom része. E világméretű mozgalom közel 120 éve indult el és ezalatt több mint félmilliárd ember csatlakozott hozzá. A Pünkösd, amit hamarosan ünnepelünk a Bibliában leírt történet szerint lényegileg azt jelenti, hogy a Szent Szellem lejött a földre, betöltötte a hívőket és elhozta menny erejét, amely erővel pedig a gonosz negatív sorsromboló erőket „kioltja” és ezért meg lehet szabadulni tőlük ma is. Ez az igazság nemcsak a Hit Gyülekezete, hanem minden a teljes bibliai igazságot hirdető karizmatikus gyülekezet sajátja. Az egyháznak vissza kellene térni ahhoz, hogy ne csak intellektuális alapon működjön, hanem az az erő is megtapasztalhatóvá váljon, ami az első századi apostoli egyházban is működött. Hiába ment végbe hatalmas technológiai fejlődés, az embereknek még mindig vannak olyan problémáik – többek között például függőségek, bizonyos betegségek stb. – amelyeket nem lehet intellektuálisan és a jelenlegi tudomány állása szerint megoldani. A Mindenható Istennel való találkozás sokszor drámai változásokat hoz létre, ezért sokan fordulnak oda a hithez, hogy gyökeresen megváltozzon a helyzetük. Európában az ateizmus és a materializmus világnézet-rendszerében furcsák csak azok a jelenségek, amelyek megszokottak a Biblia földjének kultúrájában, de Afrikától Amerikáig és Ázsiától Ausztráliáig nagyrészt másképp gondolkodnak az emberek Isten dolgaival kapcsolatosan. Gondoljunk csak a „földre esés” kérdésében Pál damaszkuszi útjára, ahol a lóról leesett Isten jelenlétében, vagy Jézus tevékenységére, amikor a démonokat kiűzte, azok pedig hangos kiáltással kimentek az emberekből. Természetesnek számított az embereknek, hogy Isten jelenléte megnyilvánul egy istentiszteleti alkalmon. Ez csak a mi világnézetünknek furcsa.

– Önnel történt már ilyen megtapasztalás?

– Említettem a Pünkösd történetét, amely az Apostolok cselekedetei 2. részében van leírva, hogy a Szent Szellem leszállt és az emberek más nyelveken szólaltak meg. Ez elég természetfeletti dolog és ennek én is részese voltam 25 éve, amikor betöltekeztem Szent Szellemmel és azóta is gyakorlom a „nyelveken szólást” a lelki épülésemre.

– Mit tart a gyülekezete küldetésének Cegléden?

– Küldetésünk a Biblia igazságát először is megismerni, majd megélni és továbbadni azt az ún. Nagy missziós parancs alapján. Továbbá betölteni a két fő parancsolatot a názáreti Jézus Krisztus szerint: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és nagy parancsolat.”És ehhez hozzátette: „Szeresd felebarátodat, mint magadat.” Ezt szeretnénk Cegléden megvalósítani a gyülekezeten belül és azon kívül is.

Képek:
1. Istentisztelet
2. Szokalopulosz Georgisz
3. A lelkész családjával 
4. A Hit Gyülekezete épülete

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...