18.8 C
Cegléd
2024. április 12. péntek
spot_img

Íriszek sokfélesége

A kertekben a dalmát (I. pallida), a kerti (I. germanica), a recéshagymájú (I. reticulata) és a török nőszirom (I. danfordiae) a gyakoribb ültetett fajok. A kultúrformák gazdagsága taxonómiai meghatározásukat sokkal jobban megnehezíti, mint a vad fajokét, mert mindegyiket sajátos élőhely típus jellemzi. Ceglédi kertes utcákon, kertekben, sőt a temetőkben sem ritkaság a nőszirom. Termetben alig, de színekben, tarkaságukban annál inkább változatosak. A vad fajok legtöbbje kék, kékesen tarka – néhány kivétellel, de a kerti fajták körében sokkal több színbeli változat fordul elő.

Különleges nemesítésűnek számítanak az egyszínű lepellevelűek (hófehér, kénsárga, narancs, lila vagy valamelyik kék árnyalat). Nagyon ritkának tekintjük a barnás, vagy a homokszínű nőszirmot. A tarka, cirmos virágúak többnyire az íriszek. Nagyon ritka a pirosas, eddig a Fővárosi Állat- és Növénykert nőszirom kiállításán volt látható tíz éve, amikor a nőszirmok szimbólumairól tartottam előadást. Épp ez magyarázza, miért ültetik temetőkbe is, bár halál s elmúlás jelentése mára elhalványodott.

Viszont a hagyományos homoki szőlőkben a kunyhók eresz csurgója alatt Cegléden nem volt szokás íriszt ültetni. Amit viszont ültettek, azt részben felszedve, a gyökértörzset alkoholban áztatva ki, illatszernek használták, például azzal locsolkodtak. Ezért nevezték a nőszirmot ibolyagyökérnek is.

ESDÉ

1. kép Legértékesebb e vadfaj: a magyar nőszirom

2. kép Sárgavirágú írisz

3. kép Halványlila virágú

4. kép A legritkább kerti változat (SD fotók)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...

15 éves a Nia játékbolt

Idén 15 éves a Nia játékbolt Cegléden, ahol csaknem...

Válogatottságért küzdöttek

Hétvégén rendezték az U17-es korosztály második válogató versenyét. Szombaton...