7.3 C
Cegléd
2024. április 18. csütörtök
spot_img

Változások az Újvárosi Köztemetőben

Új üzemeltetője van ezév elejétől az önkormányzati tulajdonban álló Újvárosi Köztemetőnek. Az önkormányzat tavaly októberben írt ki pályázatot, amelyen az eddigi üzemeltető Szigü Zrt., a Tankó-Walter Kegyeleti Kft. és a Ceglédi Krematórium Kft. indult. Az utóbbi cég pályázata nyertes is lett, így fővállalkozóként a Ceglédi Krematórium Kft. az üzemeltetője 15 évre a köztemetőnek, de alvállalkozóként a Tankó-Walter Kegyeleti Kft. végzi a feladatot. A váltás számos változást jelent a temető működésében rövid és hosszútávon is, ezekről beszélgettünk Tankó Zoltán tulajdonossal.
 
– Januárban vették át a működtetést, milyen fejlesztések, változtatások történtek azóta?
 
– A téli időszakban olyan munkálatokat végeztünk el, amit az időjárás engedett. Így a temető egész területén elkészült a hangosítás felújítása, hangszórókkal, új vezetékekkel. A terület kerítését és lábazatát is lefestettük. A ravatalozónál zárt udvart alakítottunk ki és telepítettünk egy modern, új,  6 személy hűtésére alkalmas kamrát is. Tavasszal elvégeztünk kertészeti munkákat, kivágtunk néhány elszáradt fát, a többit megmetszettük. Minden kerti kúthoz locsolót helyeztünk ki, hogy a hozzátartozóknak a sírgondozást megkönnyítsük. Eddig a családtagok feladata volt a sírok közötti fű rendben tartása is, most már ezt is mi gondozzuk.
 

– Hosszútávon milyen terveik vannak, milyen változások várhatók?
 
– A jelenlegi ravatalozó az evangélikus egyház tulajdona, amelyet bérel a köztemető. Ennek kiváltására a fővállalkozó nyertes pályázatában szerepelt, hogy a krematórium mellett épít egy modern, a mai kornak megfelelő ravatalozót és a temető melletti önkormányzati területen valósul majd meg a temető bővítése.  A terület körbekerítése után, 2018. január 1-től már az új parcellákba történik majd a temetések nagy része. Természetesen még van néhány szabad sírhely az eddigi temetőterületen és ez a változás nem érinti azokat sem, akiknek már megváltott sírhelye van, de új sírhelyeket ettől az időponttól már csak az új temetőrészben fogunk kiadni. Az új ravatalozó mellett egy száraz szóróparcellát is kialakítunk, ahol hamvasztásos szétszórásos temetéseket lehet majd tartani.
A hozzátartozók kényelmét és a temetőlátogatás megkönnyítését szolgálja, hogy a Kőrösi úton is nyitottunk egy kiskaput, így a gyalogosan vagy busszal érkezőknek nem kell megkerülni a temetőt. A buszmegállótól a kapuig járdát is fogunk építeni. Kihelyezésre kerül tíz kerékpártároló is. Ezért kérjük a hozzátartozókat, hogy ne vigyék be a sírok közé a kerékpárokat, hanem zárják le a tárolóknál.
 
Milyen tudnivaló van még, amit feltétlenül megosztana a lakossággal?
 
– Fontos, hogy a temetői nyilvántartás, amit az előző üzemeltetőtől átvettünk meglehetősen hiányos. A sírhely felett rendelkezőknek sírhelynél 25, urnánál 10 év lejárta után rendelkezniük kell, hogy megváltják-e újabb időszakra, vagy lemondanak róla. Erről minden érintettnek gondoskodnia kellene, de sokszor nem történik meg. Ahhoz, hogy naprakész lehessen a nyilvántartás, kérjük, hogy a sírhely felett rendelkezők, hozzátartozók keressék fel irodánkat, ahol pontosíthatjuk az adatokat, megválthatják a sírt, vagy írásban lemondhatnak róla. Már készül az új, modern nyilvántartási rendszer, új temetőtérkép is készül, a frissített adatokkal.  Jelenleg fejlesztés alatt áll a temető weblapja is, – eddig ugyanis  nem volt, – ahol informálni tudjuk az érdeklődőket. Az utóbbi négy-öt évben nagyon megszépültek a ceglédi temetők, gondozottak, kulturáltak, azonban még mindig nemcsak esztétikai problémát jelentenek, de balesetveszélyesek is azok a síremlékek, amelyeket már megrongált az idő. Kérjük erre is fordítsanak figyelmet a hozzátartozók: szeretteik sírját javítassák ki sírkövessel, a balesetek megelőzésére és a méltó emlékezés okán is.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...