23.7 C
Cegléd
2024. május 6. hétfő
spot_img

Ülésezett az önkormányzat képviselő-testülete

Beszámolót hallhattak és fogadtak el a város 2015. évi gazdálkodásáról is. Az előterjesztésből kiderül: a jó adózási morálnak köszönhetően több mint 132 millió forinttal több adóbevétel folyt be az előző év ugyanezen időszakához képest. A tavalyi adóbefizetések alapján a város adóbevételének összege közel 1.8 milliárd forint, ami 104.47 %-os teljesítésnek felel meg az eredeti előirányzathoz képest.  Az önkormányzat hitelfelvételt a 2015. évre nem tervezett és nem is volt indokolt.

Módosul a város településfejlesztési koncepciója, településszerkezeti terve, helyi építési szabályzata és szabályozási terve. A módosításokra lakossági igények miatt van szükség, s mintegy negyven pontot érint. (A pontos helyszíni változásokról a www.cegled.hu weboldalon tájékozódhat.)

Következő évben is részt kíván venni az önkormányzat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatban. Az ösztöndíj a szociális helyzetük miatt rászoruló egyetemi és főiskolai hallgatók, továbbá felsőoktatási intézménybe jelentkező fiatalok számára jött létre. A város idén negyvenkilenc hallgató tanulmányait támogatja.

Június elsejétől új személyt bíztak meg a VÁRVAG Nonprofit Kft. vezetői tisztségviselésével. Az új ügyvezető személye Mótyán Krisztiánra esett, aki a Ceglédi Városfejlesztési Kft. munkatársaként kerül új beosztásába.

Az Idősek Otthonának felújítására pályázik a város. Ezt egy, a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírt pályázat keretében tenné meg, amihez 20 millió forint vissza nem térítendő költségvetési támogatást igényelt. Az önerő része közel 4 millió forint. A pályázat a Ceglédi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ Bajcsy-Zsilinszky úton található Idősek Otthonának felújítására irányulna. A fejlesztés eredményeként a az intézmény energetikai jellemzői és a feladatellátás körülményei is javulnának. Továbbá az idősek tartós bentlakásos ellátását biztosító épület üzemeltetési költsége is várhatóan csökkeni fog.

A város vezetése és a Ceglédi Városfejlesztési Kft. három pályázatot is benyújtott közösen. A Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Program kapcsán „Külső-Jászberényi úti gyalog-és kerékpárút megépítése” címmel pályázik a város. A beruházás már csak azért is lenne indokolt, mert mind a Kernács, mind a Szűcs telep felől nehézkes a központ felé történő közlekedés, s ennek érdekében nagyon fontos a Jászberényi úti felüljáró korszerűsítése, akadálymentesítése. Az év végére megközelítőleg kétezer fő fog az Ipari Park területén dolgozni, többek között az ő munkába járásukat is megkönnyítené a projekt megvalósítása. A mintegy 230 millió forintos beruházás támogatási intenzitása 100%-os, azaz nem kell önerőt fizetni.

A Környezeti és Energiahatékonysági  Operatív Program keretén belül is pályázik a város, melynek következtében energetikai korszerűsítést hajtana végre négy intézményében (Kossuth Művelődési Központ, Uránia Mozi, Ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskola Népkör utcai intézménye és a Városi Könyvtár épülete). A beruházás – mely tartalmazza a homlokzati felújítást, a hőszigetelést és nyílászárók cseréjét – és az elnyerhető igényelt támogatás összege 250 millió forint, ez esetben is teljes támogatási intenzitással.

30 millió forinttal támogatja az önkormányzat a Városi Sportuszoda TAO-s beruházásához. A tervezett beruházás támogatottsági szintje – melyen belül klubépület és napelemes rendszer épül – 70%-os. Ehhez ítélte oda az összeget a városvezetés.

Zárt ajtók mögött döntöttek a „Cegléd Város Egészségéért” és a „Cegléd Város Pedagógiai” díjak adományozásáról is. A testületi ülésen hozott döntésekről és előterjesztésekről bővebben a www.cegled.hu weboldalon olvashat.)

Fotó: Szokolai Attila

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

A vártnál is sikeresebb volt a 660 perc sport

Cegléd 660 éve város. Az évforduló alkalmából megrendezett ünnepség...

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...