7.3 C
Cegléd
2024. április 18. csütörtök
spot_img

Látvány és palacsinta

Képek kézműves ízesítéssel. Vagy inkább fordítva: Szép, míves tárgyak fotókkal, festményekkel fűszerezve. Június 22-én, szerdán 17-órakor, a nagykőrösi Rácz József Galériában nyílik a Ceglédi Alkotók Egyesülete tárlata.

Czékmányné Nagy Mária elnök köszöntője után Apáti-Tóth Sándor mutatja be a műveket az Arany János Művelődési Központ előterében és kiállítóhelységében. Lószőrékszer, gyöngysor, fazekas-termék, textilmunkák, kézműves remekek, fotók, grafikák, tűzzománcok, festmények, szobrok és plasztikák szerepelnek az anyagban, mely az elmúlt öt év legjobb munkáit vonultatja fel. Cegléd újra bemutatkozik a „szomszéd várban”, Tónusok címmel.

Gyerekkorom kedvenc mesefilmje volt a Palacsintás király.  Ma is fülemben cseng Kaló Flórián hamiskás kacaja. Szekeres Erzsébet grafikusművész e meséhez készült illusztrációit és szép gyerekkönyveit mutatja be a „mi várunk”, a Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár Galériája. A 90. éves Fésüs Éva műveihez, így az Aranypofácska című meséhez készült rajzok is könnyed vonalvezetésűek, mértéktartóan színesek. 

Vonzzák a felnőtt és gyerekszemet, egyszersmind vezetik is a tekintetet a jól megragadott lényeghez. A képek frissen odavetett, festett keretei a közel negyven alkotást összefogják, a teremben a rend uralkodik. 

Talán oly magas kort érhetnek meg, és annyi generációt szórakoztathatnak, taníthatnak, mint Móra Ferenc műveiben a mestergerenda mellől levett korabeli olvasmányok. A a tanév utolsó napjain a Galéria foglalkozásain festő, rajzoló a gyerekek közül néhányat biztosan megérintett a kiállítás. A színházterem előtt kiállító száznál több Tetz művészeti iskolás is rendelkezik majd azzal az igénnyel, ami a grafika műfaját tovább éltetheti. Én gimnazista szakköröseimmel néztem meg mindkét kiállítást.  Annyira tetszett a gyerekeknek, hogy alig sikerült időben hazaindulni. Finom volt és egyszerű. A palacsintát minden apró ember szereti, de az” Aranypofácska” csak június 18-ig van nyitva, akarom mondani látható!Ritkán tapasztalható magas e minőség, a mesekönyvpiac nagyobb részét jellemző gyenge minőségű és alacsony képi színvonalú korszak után.

P.R.G.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...