9.3 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

A Macimúzeum és az Édenkert

Állítólag a magyarok génjeikben hordozzák a kalandozások iránti hajlamot, más idegen országok megismerésének vágyát. Emellett sokan fontosnak tartják a hazai szép tájak, látnivalók felfedezését is.

A közelmúltban Rákóczifalván jártunk, amelyről eddig nem sokat tudtunk. Ha már ott voltunk, szétnéztünk és nagy meglepetésben részesültünk, amikor megtekintettük a Macimúzeumot és az Édenkertet.

A múzeumot özv. Balázs Antalné alapította, napjainkban a fia és családja működteti. A kül- és belföldön népszerű múzeumban, 1700 db különböző méretű macira, eddig 52 országból voltak kíváncsiak. Látható itt kicsi brummogó, de óriási mackó is, amelyet felnőtt sem tudna felemelni. Külön említést érdemelnek a Latabár fivérek gyerekkori kabalái, amelyeket mindig magukkal hordtak.

A kiállítás érdekessége, hogy Balázs Antalné kezdeményezésére a macikat egyéniségüknek megfelelően öltöztetik. Többek között láthatjuk a „hét vezért”, „Gizella királynét” és „István királyt” is. A „Sissi” maci az esküvői ruha pontos mását viseli, és a derékbősége 53 cm, ami megegyezik a császárnő méretével.

Napjaink érdekessége, hogy népszerű hazai és külföldi zenekarok tagjait utánzó, eredeti ruhájuk másolatát viselő maci együtteseket készítenek. A kiállítás szép része a porcelánbaba gyűjtemény, és a régi idők színes dobozai. Ezekben egykor kávét, teát, cukorkát tartottak. A múzeumban több százéves, gyönyörűen restaurált bútorokat is bemutatnak.

Külön látogatható, de nagy érdeklődésre tarthat számot az Éden madárpark. Különleges, a világ minden tájáról származó egzotikus madarakat láthatunk. Csak díszfácánból 20 fajtát tartanak. Meglepetésként a látogatókat lóripapagáj köszönti. Ha még mindig nem fáradtunk el, lehetőség van kocsikázásra, és a kanyargó Tisza megtekintésére. Örömmel töltött el bennünket Rákóczifalva felfedezése, amit családi programként másoknak is ajánlunk.

Kocsis István

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...

Gyányi-Túri díj

Az idei tanévben is megrendezésre került dr. Túri József...

Báger Dorina kivívta az Európa-bajnoki indulás jogát

Hétvégén két nemzetközi versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi...

Ezeket a parkolási hibákat követik el legtöbbször a magyarok

A ceglédi rendőrség egy videóban foglalta össze az öt...