20.9 C
Cegléd
2024. április 15. hétfő
spot_img

Parázs

images_2016_koltoiadam15bertalan2Olyan a lelkesedése, mint az izzó parázs. Valaha lángolt, ám hol az ellenszél, hol a közömbösség köde hamvasztotta. Végleg kioltani azonban senki, semmi nem tudta. Fel-fellobban, mert mélyén még él a hév.

Ez a metaforasor Ivanics Bertalan nyugalmazott tanárra és egyik munkájára, elszántságára vonatkozik.

Több mint másfél évtizede kezdődött. Beszélgettünk. Arról szólt egyre hevesebben, hogy baj van az iskolások, a fiatalok nevelésével. A szülők nem tudnak gyermekeikkel megfelelően foglalkozni, vagy idejük vagy pedagógiai tudásuk kevés. Az iskola? Nem elég következetesek a módszertani eljárások, megengedőbb az elvárás rendben, fegyelemben.

Mit kellene tenni? Ivanics Bertalan nem csak panaszkodott: kezembe adott egy sokoldalas anyagot, ezzel a címmel: Segítség a gyermekek neveléséhez. Ő állította össze, részben ő is írta – felkészült hozzáértőkkel együtt. (Horváth Anett ötgyermekes édesanya, a Széchenyi úti óvoda óvónője, B. Tóthné Patonai Ildikó logopédus, Milusné Józsa Márta tanár, Papp Tibor pszichológus.)  A tanulmányok végigkísérik a gyermek fejlődését és „fejlesztését” a születéstől huszonkét éves korig. Az volt a cél, hogy kiadatják, s eljuttatják szülőkhöz, iskolákhoz, megkapják a fiatal házasok.

Nagy értéke az írásnak, hogy az életből az életre tanítanak: a gyakorlati tapasztalatokat fogalmazták meg. Ivanics Bertalan fő gondolata: „Az  ország jövője az ifjú nemzedék nevelésén múlik.”

S megkezdődött a kálvária. Kiadót! Önkormányzat, nevelési intézmények, minisztériumok… „Nemes cél, értékes munka, de …” A szép szóléggömbök sorra kipukkadtak. Mígnem – a zsarátnoki hév csillapíthatatlanságára – a ceglédi önkormányzat összefűzte a dolgozatot és sokszorosította. Ajándékul adja. Köszönet!

A parázs most újra felizzott. A Tanár Úr országos elterjedést és főleg alkalmazást szeretne. Levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, mellékelve a kiadványt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Népesedéspolitikai Főosztály a válaszadó. A levélből idézek: „Nagyra értékeljük azt az elkötelezett munkát, amelyet a jövendő generációk nevelése érdekében Cegléd város Önkormányzatával a jó néhány szakember és magánember összefogásával éveken át végzett…” „A ceglédi példát – mint jó gyakorlatot – szívesen közzétesszük a család. hu weboldalon…”

Ivanics Bertalan 94 éves!

Gyengüljön bár a test, erős még a lélek parázsfénye.

Koltói

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...

15 éves a Nia játékbolt

Idén 15 éves a Nia játékbolt Cegléden, ahol csaknem...

Válogatottságért küzdöttek

Hétvégén rendezték az U17-es korosztály második válogató versenyét. Szombaton...