6.3 C
Cegléd
2024. április 16. kedd
spot_img

Így újul meg a Szabadság tér

Elkészült a Városfejlesztési Kft összefoglalója arról a lakossági véleményezésről, mely a Szabadság tér megújításával kapcsolatban készült még tavasszal. Májusban három fórumon és kérdőíveken mondhatták el véleményüket a város lakossága és civil szervezetei. A kérdőív két koncepciótervet is tartalmazott, amelyre szavazni lehetett. A véleményeket, javaslatokat figyelembe véve végül egy harmadik terv fog megvalósulni a város főterén. A vélemények hangsúlyozottan megoszlottak a játszótér és a korcsonyapálya tekintetében, sokan szeretnék viszont a több zöldfelületet, a kamerarendszer kiépítését és a kulturált illemhely kialakítását.

„Az elfogadott koncepcióterv oldott, nagyvonalú szerkesztési rendszert követ. A főtengelyt a szobor és az evangélikus templom adja, míg a kereszttengely a református templom tengelyvonalát követi. Ebbe a közlekedési hálózatba kapcsolódik be az Ordass köz is. A szobor körül téglalap alakú tér szerveződik, aminek kiemelt eleme a vízjáték, ami a nyári melegben képes kellemes mikroklímát teremteni. Az átlós tengelyek közül a Népkör utca és a Pesti út közötti kilép a centrális rendszerből és kitérően halad át a téren, ezzel is megteremtve a Kossuth térrel a kapcsolatot és szerves egységgé kovácsolja a belvárost.

A terület egyik vonzerejévé válhat a tervezett játszótér, amely egy több évtizede még meglévő funkciót helyez vissza a térre. A játszótéri eszközök több korcsoportot is ki tud szolgálni és öntött gumiburkolatra kerülnek. A korszerű eszközök és a biztonságos környezet ideális a gyerekek számára. A játszótér kerítésén belül lehetőség nyílik a későbbi fejlesztésére és bővítésre is. A visszajelzésekhez igazodva, azonban a játszótér nem zárja le a Református Nagytemplom és az Avantgard ház közötti közlekedő tengelyt.

A központi térrész és a sétányok nemes burkolatot kapnak, míg az épületek mentén térkő kerül lerakásra. A területen csak a közlekedésileg feltétlenül szükséges sétányok épülnek. A főtengely és a sétányok szilárd burkolatát vízáteresztő stabilizált murva burkolat egészíti ki, így a területre hulló csapadék jelentős részét helyben lehet tartani. A Rákóczi út szintbehozásával a gépjárműforgalom a háttérbe szorul. Számos növénykazetta tagolja és teszi élhetővé a burkolt felületeket is. Számos támlás pad, valamint hulladékgyűjtő, a tér sarkaihoz és a kereszttengelyekre kerékpártároló kerül elhelyezésre. Megújul az illemhely, valamint a meglévő kőpillérek.

Növényalkalmazásban honos és várostűrő fajok kerülnek kiültetésre. Cél a meglévő növényállomány minél nagyobb mértékű megtartása. A sétányok építésénél a fák kivágása helyett azok vízáteresztő burkolattal való védelme valósul meg. Az evangélikus templom felőli parkolókhoz újonnan ültetett fák kerülnek. A terület fás szárú növényállománya rendszeres ápolást igényel. Favágásra eredendően nincs szükség, akárcsak jelentős telepítésre sem. Szükséges viszont a terület cserjékkel való határolása az átközlekedések megelőzése végett, valamint a játszótér zártabbá tételére. A játszótéren az árnyékolás céljából indokolt fák telepítése. Számos helyen gyepfelület, illetve talajtakaró felület biztosítja a terület átláthatóságát. Célszerű a területet öntözőrendszerrel ellátni.

A térszervezés figyelembe veszi a karácsonyi vásár pavilonjainak, és a színpadoknak az elhelyezhetőségét, valamint a jégpálya méreteit. A vízjáték tőszomszédságában kap helyet a karácsonyfa. A legfőbb vonzerőt a jégpálya jelenti, aminek szomszédságában kapnak helyet a pavilonok.” – fogalmaz az összegzés

Hasonló hírek

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Kíváncsi leszek…a leírásból számomra nem az derül ki, hogy az eddigieknél több zöldfelület kerülne kialakításra a téren. A vízáteresztő anyagok pedig, melyekkel a fák környezetét burkolni kívánják, Budapest felújított terein is “remekül” működnek: egymás után halnak el az újonnan ültetett facsemeték. A játszótér nagyszerű, hogy lesz, reményeim szerint elegendő árnyat adó fák kerülnek telepítésre, körben cserjékkel. A gumiborításnak nem vagyok nagy híve, bár tudom, hogy ez az EU-szabvány. A magam részéről a természetes megoldásokat jobban kedvelem. Örülnék/örültem volna, ha futásra alkalmas ösvények is kialakításra kerülnének/kerültek volna, valamint fitness gépek, street workout eszközök telepítését is üdvösnek tartanám. A szökőkút is nagyszerű ötlet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...

15 éves a Nia játékbolt

Idén 15 éves a Nia játékbolt Cegléden, ahol csaknem...

Válogatottságért küzdöttek

Hétvégén rendezték az U17-es korosztály második válogató versenyét. Szombaton...