23.7 C
Cegléd
2024. április 12. péntek
spot_img

Szelektív hulladékgyűjtésről mindenkinek!

sagodi_nandor„Gondoltam megosztok egy-két gondolatot én is a ceglédi szelektív szigetek állapotáról! Reggel (szeptember 19, hétfő) beérkezve a munkahelyemre a Bajcsy-Zsilinszky tér melletti szigeten – az “ÖKOVÍZ” épülete mellett – szinte minden nap az alábbi képeken látható állapotok fogadnak. Pénteken délután lett kiürítve a sziget. Lehet bennünket szidni és mindenkinek meg lehet a saját véleménye rólunk, ám azt gondolom, hogy azoknak az embereknek, akik ezt a mocskot ráhordják a szelektíven gyűjtendő hulladékra, azoknak mélyen el kellene gondolkodniuk a tetteiken.” – írta meg facebookján Ságodi Nándor az Ökovíz Nonprofit Kft. ügyvezetője. „Egyrészt ellehetetlenítik a gazdaságba visszaforgatható anyagáramok előírt módon történő gyűjtését. A szennyezett hulladékokat ugyanis csökkentett áron veszik át a hasznosítók. Másrészt többletköltséget okoznak cégünknek, mert a kommunális és egyéb veszélyes anyagokkal kevert hulladékot teljes mennyiségében át kell válogatni, hogy kinyerhető legyen belőle az újra hasznosítható anyag. Harmadjára a környezetünket szennyezik, ami nem is a miénk, hanem a gyermekeinktől, unokáinktól kaptuk kölcsön. A gyönyörű városunkról másokban megjelenő képekről ne is beszéljek. Önök szerint szívesen jönnek látogatók egy olyan városba, amiről másoktól azt hallják, hogy szemetes, koszos, mocskos?!14369980_1111645562289092_8122225075003760696_n
Több fórumon elmondtuk már, hogy milyen lehetőségeik vannak a környezettudatos polgároknak a különböző hulladékfajták elhelyezésére. A képeken látható, hogy autókarosszéria elemektől a televízióig és számítástechnikai hulladékon át a zöldhulladékig minden megtalálható a szigeten. Kérem a jól gondolkodó polgártársakat, hogy aki látja azt, hogy valaki nem megfelelő módon használja a szelektív szigeteket, az készítsen egy fotót vagy szóljon rá az embertársára és hasson a lelkére. Kérem, hogy helyesen használják a szigeteket és köszönöm azoknak, akik már eddig is így tettek.”

A szelektív hulladék gyűjtéséről, a szelektálás módjáról hadd álljon itt az Ökovíz Nonprofit Kft. tájékoztatója:
Földünket és benne hazánkat is egyre nagyobb mennyiségű hulladék borítja el. Ettől a sok szeméttől megszabadulni igencsak költséges és környezetszennyező folyamat. Az egyik leghatékonyabb és leginkább környezetbarát megoldás a felhalmozódott hulladék eltüntetésére az újrahasznosítás. A szelektív hulladékgyűjtéssel ugyanis rengeteg szemetet lehet újrahasznosítani. Bizonyára már Ön is sokat hallott, olvasott arról hogyan és mi alapján kell különválogatni a szemetet, de azért azok kedvéért, akik most szánták el magukat erre a nemes gesztusra, bemutatjuk a módszer mibenlétét.
A szelektív hulladékgyűjtés során a szemetet nem dobjuk csak úgy ki a kukába, hanem az újrahasznosítás szempontja alapján meghatározott különböző kategóriákba soroljuk azokat. A szelektív hulladékgyűjtés a hulladékokat az anyaguk fajtája szerint különíti el. A háztartásokban főként különféle termékek és azok csomagolása válik hulladékká, ezek jó része pedig alkalmas újrahasznosításra, így szelektív gyűjtésükkel lehetővé tesszük ismételt feldolgozásukat. A legnagyobb mennyiséget az élelmiszerek és a fogyasztási cikkek csomagolóanyagai, valamint az újságpapír teszik ki. Ha már annyit mi is teszünk környezetünkért, hogy különválogatjuk a három fő kategóriát, egy lépéssel közelebb vagyunk az újrahasznosítás terjedése felé.
 
Mi alapján szelektáljunk?
Egyre több újrahasznosított szemetet átvevő hely, kihelyezett konténer áll a rendelkezésünkre, használjuk ki a lehetőséget és tegyünk valamit a környezetvédelemért. A hulladékokat több csoportba is lehet rendezni, bár a legtöbben a három fő kategóriát gyűjtik: a papírt, az üveget és a fémet.
 14361259_1111645535622428_4575910470324619500_o
Cegléd városában a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken négy kategória szerint gyűjtik össze a szemetet:
 • Papír: újságok, kartondoboz, hullámpapír, szórólap, könyvek, üdítős dobozok, csomagolópapír,
 • Műanyag: ásványvizes-üdítős palack, reklámszatyrok, tasakok, kiöblített háztartási flakonok, csomagolófóliák
 • Üveg: színezetlen üvegek, zöld, barna, sárga színezett üvegek
 • Fém: üdítős, sörös, konzerves, háztartási kis fémhulladékok, evőeszközök
Sokakban merül fel a kérdés, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékot miért is öntik egy és ugyanazon autóba? Ennek magyarázata az, hogy sajnos erre nem áll módunkban külön járművet alkalmazni és egyébként sem lenne értelme. Ennek megértéséhez ismerni kell az alábbi tényeket, folyamatokat.
A hulladékgyűjtő járatok egybe öntik a műanyag-, a fém- és a papírgyűjtő konténerek tartalmát. Teszik ezt azért, mert a válogatócsarnokban ezeket az anyagokat egy szállítószalag mellett állva a válogatómű dolgozói több szekcióra válogatják.
Az üveg hulladékot – bár sokak számára úgy tűnik – nem keverik a többi anyaggal. Ezt csak a hulladéktömörítő tér mögötti felöntőtérbe, más néven garatba szállítják és a válogatóműbe érkezéskor ezt külön ürítik ki.
Felhívom arra a figyelmet, hogy kommunális hulladékkal keverve sosem szállítanak az autók szelektív hulladékot.
A válogatóműben a dolgozók a beszállított hulladékot az alábbiak szerint különítik el.
A műanyagot 6 további szekcióra bontják:
 • HDPE-PP
 • PET (A) natúr színű
 • PET (B) kék színű
 • PET (D) az előző kettőtől eltérő színű vegyes
 • Natúr fólia
 • Színes fólia
 A papírt 2 szekcióra válogatják:
 • Vegyes papír
 • Hullámkarton
 • és kiszedik belőle a kompozitként kezelendő Tetrapack csomagoló anyagokat
 A fém hulladékot mágnesszalag szedi 2 frakcióra:
 • Acél
 • Alumínium
 A ceglédi válogatóudvarban az így képződött anyagokat bálázzák és újrahasznosítással foglalkozó cégeknek értékesítik.
 Érdemes megvizsgálnunk azonban a többi szelektálási formát is.
Az alábbi hulladékokat ceglédi lakosoknak, a Cegléd Város Önkormányzata által üzemeltetett hulladéklerakó udvarban lehet leadni a környezet kímélése érdekében:
 • Szárazelem: elemek és akkumulátorok
 • Világítótest hulladék: izzók és fénycsövek
 • Elektronikai hulladék: elektromos háztartási készülékek, kábelek
 • CD, DVD adathordozó hulladék
 • Vegyipari hulladék: festékek, növényvédő szerek, hígítók, háztartási tisztítószerek, rovarirtó, gombaölő gyomirtó szerek csomagolásai
 • Hulladékolaj: növényi hulladékolaj, kenőolaj, motorolajok, zsírok
 • Gumihulladék: gépjármű gumiabroncs
 • Lom hulladék
Cegléden az Önkormányzat által finanszírozva 6 alkalommal úgynevezett zöldhulladék gyűjtés és két alkalommal lomtalanító gyűjtés is történik. Ennek időpontjairól széleskörűen tájékoztatjuk a lakosságot.

Hasonló hírek

4 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Teljes mértékben egyetértek a cikkben leírtakkal.
  Szerintem a környezettudatos nevelést már a babák születésekor meg kell kezdeni,amikor – folyamatosan – rengeteg újrahasznosítható hulladék keletkezik a baba/gyermek gondozás során. (és a háztartás normális életvitele során)

  Animama

 2. Minden világos, de mi acime a hulladék udvarnak, milyen a nyitvatartási idelye? tehát egy kicsivel több infó jól jönne. köszönöm.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...

15 éves a Nia játékbolt

Idén 15 éves a Nia játékbolt Cegléden, ahol csaknem...

Válogatottságért küzdöttek

Hétvégén rendezték az U17-es korosztály második válogató versenyét. Szombaton...