14.9 C
Cegléd
2024. május 4. szombat
spot_img

Közterület-felügyelet?

Mi is az a közterület? “Közlekedésre bárki által használható köztulajdonban lévő terület”. Ebből kellene eredeztetni a felügyeletet, ami városunkban féloldalúra sikerült. A felügyelők különös buzgalommal érvényesítik az Önkormányzat érdekes határozatát, mely szerint a lakóépülettől a kocsiútig terjedő köztulajdonban lévő! területet a lakóingatlan tulajdonosának kell rendben tartania. De vannak utak, ahol ezt közmunkások végzik. Érdekes ez a kettősség.
Ezt az esztétikai célt, ha az valami okból nem teljesül, írásos dörgedelemmel igyekeznek kierőszakolni a felügyelők, súlyos pénzbüntetés kilátásba helyezésével. Ha az ingatlan tulajdonosa időskorú, vagy képtelen ilyen munkára és megbüntetik, attól ő nem lesz fiatalabb és a gaz sem tűnik el. Városunkban több dologban is kedvezményt élveznek a 70 év felettiek. Ilyen esetben a főbb utakon karbantartást
ingyenesen végzők esetleg itt is foglalkoztathatók lennének. Az ingatlan tulajdonos akár ki is fizetné a közmunkások ezen tevékenységét és nem napszámos kereséssel foglalkozna, ami nem egyszerű dolog.
Ha a ceglédi közterületfelügyelők feladata nem csupán a járda és közút közötti terület felügyelete, akkor  az általános jogosultságuk figyelembevételével lenne még tennivalójuk. Mert ugye közterület a közút, a járda és a tér is. Ezen helyek megfelelő használatának, használhatóságának ellenőrzésére és szabálytalanság esetén szankcionálására jogosultak.

Sok esetben komoly balesetforrást jelentenek bizonyos dolgok ezen a területen. Az  útkereszteződésekben mind hosszában, mind magasságában túlnőtt bokrok akadályozzák a szabad kilátást. Ilyenek azok a fák is, melynek ágai mélyen lenyúlnak és az autós, motoros, kerékpáros kénytelen félig behajtani a keresztező utcába, hogy meggyőződjön továbbhaladása biztonságáról, vagy veszélyéről.
Külön fejezetet érdemelnek a járdák, amelyeket igen sok esetben a túlnőtt növényzet tesz alkalmatlanná a gyalogos közlekedésre. Lehet, hogy emiatt, de egyébként is ceglédi szokás a közúton gyalogolni, ami nagyfokú balesetveszéllyel jár.
Szerényen szólva is igen nagy a veszélye a városunkban nagymértékben elharapózott szokásnak, hogy a kerékpárosok az egyirányú utcákban a forgalommal szemben haladnak, nagyon sokan a gyalogjárdán kerékpároznak, vagy éppen a nem  kis költséggel kialakított kerékpárutat nem veszik igénybe, ahol kötelező lenne a haladásuk.
Feltehető a kérdés, hogy a drágán létrehozott közterületfelügyelet ilyen esetekben hol van? A példák hosszú sorát lehetne  felsorolni, amit az arra illetékeseknek  észre kellene venni és tenni valamit.

 Egy “szépkorú” szabálytisztelő ceglédi adófizető

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. Sajnos évek otai probléma a cegléd Rózsa utca mivel se jàrd se kocsibejàrat lehetöség nincsen de még a gajajat is itt hagyàk az út közepén ez màr felhàborito több alkalommal is szólva lett a képviselöaszonynak de azóta semmi nem történt hogy jàrhato lenne az utca se kocsival de még gyalogosan sem lehet közlekedni a nagy sàrban ezért kérem segitségüket kőszönöm!!!!!!!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...

Mi a hosszú élettartamú mosógép titka?

    Ahhoz, hogy a mosógép élettartama a lehető leghosszabb lehessen,...