7.3 C
Cegléd
2024. április 18. csütörtök
spot_img

Érdemes (a Gimiben) tanulni

Gulyás ZoltánA nyáron minden középiskola izgalommal várja a híreket: a már végzett tanítványoknak sikerül-e a kiválasztott szakmában elhelyezkedni, bejutnak-e egyetemre, hogyan boldogulnak az életben.

A ceglédi gimnáziumban július 26. – noha a nyári szünetre esett – fontos nap volt, ugyanis ekkor hirdették ki az idei felvételi ponthatárokat. Az eredményeket ismerjük, már a beiratkozások is lezajlottak, indul a felsőoktatás is, és ezzel kapcsolatban kérdeztük Gulyás Zoltán igazgató urat:

– Milyen továbbtanulási eredményeket hozott az elmúlt tanév?

-„Számunkra a nyár is tartogat meglepetéseket, hiszen együtt drukkolunk a diákjainkkal, hogy sikerüljön mindenkinek a felvételi, s ott tanulhassanak tovább, ahol szeretnének. 2016-ban 128-an érettségiztek, közülük 125-en szerettek volna főiskolán-egyetemen tanulni, s örömmel mondhatom, hogy 115-üknek sikerült, ami 92 %-os eredmény!

-Nagy öröm a számunkra, hogy tanítványaink kb. 60 %-a az 1. helyen van benn, tehát megint van ceglédi gimis például a Corvinus nemzetközi gazdálkodás szakán, az ELTE jogi karán vagy a Semmelweis Egyetem általános orvosi karán. De mindenkire büszke vagyok, aki bejutott, hiszen elit budapesti vagy egyházi gimnáziumok tanulóival kellett versenyezniük.

-Milyen szempontok szerint döntenek gimnazisták?

-„Nagyon fontos, hogy a végzősöket február elejére felkészítsük, hogy a lehető legjobban tudjanak dönteni, ki merre veszi az útját. Nehéz a dolguk, hiszen a vágyakat, álmokat kell összhangba hozni a képességekkel, az addig befektetett munkával, de mérlegelni kell azt is, hogy ki milyen érvényesülési lehetőségeket keres az életben. Sok-sok beszélgetés van ilyenkor a szülőkkel, ismerősökkel, s természetesen a kollégáimra is számíthatnak a gyerekek, így végül mindenki megtalálhatja a számára testhez álló pályát.

-Ha jól tudom, a ceglédi gimnáziumban évek óta 80 % feletti a továbbtanulási arány, hogyan sikerül ezt az eredményt tartani, sőt növelni?

-Igen, az utóbbi 5 évben folyamatosan magas a továbbtanulási arányunk, ezt csak fővárosi, egyházi és megyeközponti gimnáziumok mondhatják el még magukról, de ott sem mindegyik.

-A vidéki iskolák között a Kossuth Gimnázium előkelő helyen szerepel. Minek köszönhető ez?

-A kollégáim sokat és jól dolgoznak a diákokkal, a diákok sokat tanulnak, s a szülők erejükön felül egészítik ki az iskola anyagi-technikai feltételeit. Köszönöm mindenkinek, mert az eredmény az egész közösség közös sikere. Egyébként a 92 %-os eredménnyel majdnem megismételtük az utóbbi 5 év legjobb eredményét: 2013-ban 94 %-os volt a továbbtanulási mutatónk.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...