20.9 C
Cegléd
2024. április 15. hétfő
spot_img

Szüret

images_2016_jozsibaMúlt csütörtökön kikészítettem a hordókat, hogy kitakarítsam, előkészítsem az új must készítésére. A képen látható hordókat édesapámtól kaptam, másikat jó ismerősömtől. Apám már fentről figyeli a tevékenységemet, melyet tőle tanultam. A lánykám átjött és mondta viccesen: ”Apa nem kell szüretelni, hiszen már telivannak a hordók” – vízzel, hogy bedagadjanak.

fenykep-0072Régebben még ünnep volt a szüret, főként a gyerekeknek. Lovaskocsival mentünk Zöldhalomba. A nagy kádakban odafelé gyerekek voltak, akik fogták a szélét, így utaztunk. Reggelire szalonna, szalámi, töpörtyű, hagyma és friss kenyér volt. Ebédre pedig birkapörkölt. A szüretelők folyamatosan kiabáltak: ”puttonyos”, így jól haladt a munka. Viszont a véletlen elmaradt szőlő (benge) után a hölgyektől puszit követelt a puttonyos. A többlet mustot édesapám a Szív utcai gyűjtőbe leadta. Ez is a múlté, már lebontották a napokban.

Egy kis vicc szerint: Két szomszéd beszélget. – Milyen már a bora szomszéd? Erre az a kerítésen átnyúlva megkínálja a szomszédot. Aki iszik belőle, azonnal elvágódik „Azonnal mentőt! Ez igazi bor!”- felkiáltással, mert ő csak pacsmagolt, nem szőlőből készítette a borát.

Én maradok a hagyományos készítésnél. Először must, utána murci, s kivárva hogy megérjen, lefejtve, kész a finom zamatos nedű. Igaz, sok munka van vele, de megéri. Mindenkinek azt kívánom, hogy jó bort igyon!

Józsi bá

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...

15 éves a Nia játékbolt

Idén 15 éves a Nia játékbolt Cegléden, ahol csaknem...

Válogatottságért küzdöttek

Hétvégén rendezték az U17-es korosztály második válogató versenyét. Szombaton...