16.3 C
Cegléd
2024. május 6. hétfő
spot_img

A Ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskola bemutatása

Kedves Szülők!
Cikkünkkel szeretnénk ízelítőt adni az intézményünk által kínált lehetőségekből, ezzel is segítve Önöket, hogy elképzelésüknek, gyermekük képességének megfelelő iskolát – vagy tagozatot választhassanak.
Iskolánk 1869-ben létesült, Magyarország első polgári iskolái között, a város szívében. 8 évfolyamos alapfokú nevelő-oktató intézmény, melyben a zenei és idegen nyelvi képzés több mint 60 éves múltra tekint vissza.
A mai kor igényeihez igazodva évek óta indítunk informatikai osztályokat is. Az oktatás jól felszerelt tantermekben, modern informatikai eszközök és gépek segítségével történik.
A mindennapos testnevelés keretein belül tanulóink néptáncoktatásban is részesülnek. A mozgáskultúra elsajátítása, néphagyományaink ápolása szakképzett nevelő segítségével, játékos keretek között valósul meg.

A 2017/18-as tanév leendő elsős osztályainak tanítói:
1.z Kissné Pataki Andrea – Zsenyukné Toroczkai Kata (zenei tagozat, Eötvös tér)
1.z Kissné Pataki Andrea – Zsenyukné Toroczkai Kata (zenei tagozat, Eötvös tér)
 
1.i Szabóné Uri-Kovács Ágnes – Bobák-Katona Nikoletta (informatika, Eötvös tér)
1.i Szabóné Uri-Kovács Ágnes – Bobák-Katona Nikoletta (informatika, Eötvös tér)
1.a Lakosné Szebeni Lídia- Viski-Tóth Ivett (egész napos iskola, Selyem utca)
1.a Lakosné Szebeni Lídia- Viski-Tóth Ivett (egész napos iskola, Selyem utca)


1.b Ócsai Annamária-Hegyi-Pádár Edit (hagyományos tanrendű osztály, Népkör u.)
1.b Ócsai Annamária-Hegyi-Pádár Edit (hagyományos tanrendű osztály, Népkör u.)
Intézményünk több épületből áll: Eötvös tér, Népkör utca, Selyem utca

Eötvös tér:
Iskolánk Eötvös téri épületében megújult udvarral várjuk a leendő elsősöket: 3 homokozó, 2 hinta és egy mászóka ad lehetőséget a játékra. Ezzel a barátságos környezettel is igyekszünk megkönnyíteni a beilleszkedést a hozzánk érkező kisdiákok számára. A tanulók a délelőtti tanórákon elsajátított ismereteket a délutáni napköziben gyakorolják, mélyítik el. E mellett nagy hangsúlyt fektetünk a játékos, kézműves foglalkozásokra és a hagyományőrzésre. Ellátogatunk a gyerekekkel moziba, színházba, könyvtárba, a Galériában tartott programokra. Játékos vetélkedők színesítik a délutánokat.
Az épületben emelt óraszámú zenei, illetve informatikai oktatás folyik.

Selyem utcai épület:
Az alig egy éve felújított épületben 3 otthonos berendezésű, világos osztályterem, 1 jól felszerelt nyelvi tanterem, és 2 tornaszoba került kialakításra, melyek közül az egyikben színpad is található, ami kiváló lehetőséget biztosít a családias, meghitt hangulatú rendezvények, ünnepségek lebonyolítására.
Ebben az épületben az egész napos foglalkoztatás keretein belül működő – régi nevén iskolaotthonos – nyelvi tagozatos osztályaink tanulnak. Választható nyelv: angol, német.
A tanítási órák a délelőtti és délutáni időszakban, egyenletesen elosztva zajlanak. Ez a gyermekközpontú foglalkoztatási forma lehetővé teszi, hogy a tanulók az órák közti szabadidős tevékenységek során feltöltődjenek, kikapcsolódjanak, játsszanak.
A tanulók 8-16 óra között az iskolában tartózkodnak. A házi feladat elkészítése is ekkor történik, így a gyermekek a tankönyveiket csak a hét végén viszik haza.
A diákok szabadidejüket az épület háta mögötti udvaron tölthetik el, amely az önfeledt játék és mozgás színteréül is szolgál.

Budai út:
Tagintézményünk Ceglédtől 10 km-re, a Budapest – Cegléd vasútvonal Budai úti megállójánál található. Autóbuszközlekedéssel is elérhető. A különálló épületek hatalmas füves-fás zöld területen vannak. A hatalmas fák, a jó levegő nyugodt, békés, egészséges környezetet biztosít a gyerekek számára. A gyakorlókertben a felső tagozatosok dolgoznak, és természetesen élvezik munkájuk gyümölcsét – a szó szoros értelmében. Jól felszerelt tantermek, számítógép terem, tornaszoba, ebédlő, füves focipálya, udvari játszótér tanulóink rendelkezésére. Nálunk egy kicsit “megállt az idő”. Családias légkörben éljük napjainkat, mindenki ismer mindenkit. A takarító néni tudja, hogy ki felejtette ott a pulóverét, a konyhás néni tudja, hogy ki mit szeret. A nagyobbak figyelnek a kicsikre, a nyolcadikosok a vállukon lovagoltatják az elsősöket. A viszonylag alacsony (15-20 fő) osztálylétszámoknak köszönhetően mindenkire egyéni figyelem irányul, tehát a tanulásban akadályozott gyerekek is könnyebben haladnak. A nálunk szerzett tudás birtokában könnyedén el lehet jutni egy jó szakma megszerzéséig, az érettségiig vagy főiskolára, egyetemre. Évfolyamonként egy osztállyal működünk, három napközis csoportunk van. Ettől a tanévtől kezdve a Budai úti telephelyen is lehetőség van a sajátos nevelési igényű tanulók fogadására (SNI). A gyermekek fejlesztését szakképzett fejlesztő pedagógusok végzik, megkönnyítve számukra a beilleszkedést, a problémamentesebb tanulást.
A leendő elsős tanító néni: Kottlár Györgyné, Erika néni. Több évtizede dolgozik itt, volt tanítványai rendszeresen visszajárnak.

Népkör utcai épület:
A lassabban haladó gyermekeknek nyugodt tempóval, sok gyakorlással, játékos keretek közt alapos tudást biztosítunk.
1. Megújult közösségi ház: szabadidős foglalkozások, rajz, technika, környezet órák tartása, filmnézés, gyümölcs-, zöldségsaláták készítése, előadások tartása, fejlesztő pedagógus foglalkozásai barátságos, otthonszerű környezetben.
2. Olvasóterem: olvasás órák, napközis foglalkozások tartása, az irodalom megszerettetése kicsi kortól gyönyörű környezetben; könyvtári viselkedés elsajátíttatása, olvasóvá nevelés.
3. Informatika terem: 20 számítógépünkön oktatójátékok segítségével ismerkedhetnek gyerekeink az olvasás, írás, számolás alapjaival.
4. Tornatermünk lehetővé teszi, hogy az összes itt lévő osztályunk a mindennapos testnevelés keretében tornatermi keretek között mozoghasson, a Selyem utcai osztályok is itt tartják a testnevelés óráik egy részét.
5. Az épületben lévő ebédlőnk kényelmes, szép. Gyerekeink kulturált körülmények között étkezhetnek úgy, hogy csak le kell sétálniuk a földszintre. Közel 200 tanuló ebédel itt, köztük a Selyem utcai osztályok is.
6. Hűs udvarunk, udvari játékaink: libikóka, homokozó, népi játékok teszik lehetővé a levegőn töltött idő nyugodt, kulturált, sokrétű eltöltését.
Elérhetőségünk: www.nepkor.hu


Hagyományainkhoz híven – a 2017/18-as tanévre vonatkozó beiskolázási programunk részeként – szervezünk színvonalas iskola – előkészítő foglalkozásokat, nyílt napokat.
Célunk, hogy az óvodás gyermekek megismerkedjenek az iskolai környezettel, a leendő tanító nénikkel, az iskolai élet sajátosságaival. Foglalkozásaink az életkori sajátosságokra épülve, vidám légkörben, játékos formában zajlanak.
2016. október 21-én bemutatkozó napunkra, október 28-án Őszköszöntő foglalkozásunkra invitáljuk a nagycsoportos óvodás gyermekeket és szüleiket.
Novembertől heti rendszerességgel (heti 3 alkalommal) várjuk szeretettel az iskolánk után érdeklődőket.
Programjainkról, az iskolánkban zajló eseményekről rendszeresen tájékozódhatnak honlapunkon.
Elérhetőségeink: Ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskola (Cegléd, Eötvös tér 8. telefonszám: 53/311-731)
Weboldal: http://www.ctmi.hu
Rimóczi Gábor igazgató

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

A vártnál is sikeresebb volt a 660 perc sport

Cegléd 660 éve város. Az évforduló alkalmából megrendezett ünnepség...

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...