9.3 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

„Cegléden a Népszava olvasás forradalmi cselekedet”

Cegléd szerepel a mai napon a Népszava Anno című rovatában, ahol a lapban régen megjelent cikkeket idéznek fel. „Cegléden még a Népszava olvasás is forradalmi cselekedet” címmel egy csendőri nyomozásról adtak hírt éppen 85 évvel ezelőtt, 1931. október 18-án.

„A hivatalos rendőri ész lúdbőrös lesz, amikor az emberek a statárium és gyűléstilalmat ellenére is beszélgetnek egymással, sőt — ó, borzalom — még Népszavát is olvasnak. Mennyivel ideálisabb állapot volna, szerintük, ha az emberek úgy kerülnék egymást, mint a bélpoklost. Ilyenformán képzelik el a mintarendet Cegléden is. E hó 11-én a ceglédi elvtársak közül néhányan összejöttek Fekete elvtárs lakásán és ott beszélgettek, majd egyikük hangosan olvasta a Népszava legfrissebb számát. Valami „jó” szomszéd erre azonnal szaladt a csendőrségre, mert az ellenforradalmi kurzus nagyobb dicsőségére, minden bokorban megterem egy-egy spicli még Cegléden is.” – írja a korabeli hír, majd beszámol arról, hogy a résztvevőket a csendőrök, majd a detektívek órákon keresztül vallatták. „E nagyszerű teljesítmény után most már aligha zavarja a fölforgatás veszedelme Cegléd polgári társadalmának rendjét.” – zárja szarkasztikus humorral a cikket a szerző.

A Népszava írása itt olvasható: http://nepszava.hu/cikk/1109150-cegleden-meg-a-nepszava-olvasas-is-forradalmi-cselekedet/

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...

Gyányi-Túri díj

Az idei tanévben is megrendezésre került dr. Túri József...

Báger Dorina kivívta az Európa-bajnoki indulás jogát

Hétvégén két nemzetközi versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi...

Ezeket a parkolási hibákat követik el legtöbbször a magyarok

A ceglédi rendőrség egy videóban foglalta össze az öt...