10.1 C
Cegléd
2024. április 22. hétfő
spot_img

Orientációk a Szent Keresztben

Magyar orientáció

Szent Kereszt Katolikus Iskola logóHeti egy tanórán kívüli foglalkozás keretében ismerkednek a gyerekek a népi játékokkal, melyben első osztályban jelentős szerepet kapnak a mondókás játékok, énekek. Ebből látható, hogy komplex foglalkozásról van szó.

A sokirányú tevékenységre lehetőséget nyújtó népi játékok természetesek és egyszerűek. A játékok ügyességet, gyorsaságot, önállóságot, gyors ítélő-és felfogóképességeket, fantáziát, kezdeményezőkészséget igényelnek.

A gyakorlójátékokon, szerepjátékokon keresztül jut el a gyermek a szabályjátékokhoz. A gyermekkori élmények, játékok bevésődnek mindenkibe és életünk végéig kísérnek bennünket.

Ismerkedünk a jeles napokkal, amelyekhez állandó szokás, hiedelem, szertartás kapcsolódik.

Népünk az esztendő egyes napjait különböző hagyományokkal emelte ki a dolgos hétköznapok egyhangúságából. Így alakultak ki a jeles napok, melyek változatosabbá tették az emberek életét.

Együttjátszást teremtünk, amelyben a gyerekek lelkesen, önkéntesen vesznek részt. Így formálódik kapcsolatteremtő képességük, bátorságuk.

A munkát tanmenet is segíti, melyet módosítani lehet a gyerekek igényeinek megfelelően, hogy mi az a terület, amelyik jobban érdekli őket.

A gyerekek könnyebben nyilvánulnak meg ebben a kötetlenebb munkaformában; ilyenkor mindenkinek van valami mondanivalója, amit társai előtt szeretne elmesélni.

Az eddigi néhány foglalkozás azt mutatja, hogy nagyon szeretik a tanulók a népi mozgásos játékokat, énekeket a felszabadult légkörben. Reméljük ez sokáig így is marad.

“Amit csak hall a gyermek, könnyen elfelejti. Amit lát is, már inkább megjegyzi. De amiben Ő maga is tevékenyen részt vesz, az bizonyosan bevésődik az emlékezetébe.”
(Kodály Zoltán)

Orosz Istvánné
tanító

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...