18.8 C
Cegléd
2024. április 12. péntek
spot_img

A Magyar Tudomány Ünnepe a középiskolákban

A TIT Teleki László Ismeretterjesztő Egyesület két kiváló tagja november elején középiskolákban tart előadást a tudomány népszerűsítése érdekében.

Surányi Dezső c. egyetemi tanár témája: Tájarculat a 21. sz. végén – Lehetséges új növényfajok a mezőgazdaságban. Mind az öt középiskolát meglátogatja előadásával, melyet projektoros vetítéssel tesz szemléletessé. A Magyar Tudomány című szakfolyóiratban az előadó tanulmányt közölt a 21. század végi lehetséges kultúrflóra változásokról. E szerint új növényfajok biztonságos termesztése lehetséges, miközben a klímaváltozások miatt néhány faj termesztése megszűnhet. A klimatológusok prognózisa alapján készítette el a szerző bemutatóját, figyelembe véve a középfokú oktatási intézmények megnehezült biológia tantárgyi oktatását is.

Nagy István középiskolai tanár, informatikus, témája: A mesterséges intelligencia. A Gubody Szakképző Iskolában (november 9-én 11 órától) és a Kossuth Gimnáziumban (november 10-én 11 órakor) hangzik el az előadás, vetített képekkel. Arról szól, hogy az ember ősidőktől fogva igyekezett a természettől kapott adottságait, képességeit mesterségesen megalkotott eszközök segítségével kibővíteni. Az előadásban az emberi intelligenciától elindulva jutunk el a mesterséges intelligencia történetének mérföldkövein át a robotikáig, a fantasztikus filmek világáig. Az előadó célja a folyamat bemutatása, a következtetések a hallgatóságra tartoznak.

SzférA

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...

15 éves a Nia játékbolt

Idén 15 éves a Nia játékbolt Cegléden, ahol csaknem...

Válogatottságért küzdöttek

Hétvégén rendezték az U17-es korosztály második válogató versenyét. Szombaton...