9 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Világrekord! Az Infineon chipje 637 milliszekundum alatt rakta ki a Rubik-kockát!

A november 9-én Münchenben tartott Elektronikai Világvásáron az Infineon által gyártott chip segítségével a Sub1 nevű gép a másodperc töredék része alatt kirakta a Rubik-kockát! A rekordkísérlet sikeréhez hozzájárult a világ egyik legerősebb mikrokontrollere, az AURIX™, az önvezető autók egyik alapvető eleme. Ami pedig a Rubik-kockát illeti, ez az eredmény a legjobb azóta, hogy 30 évvel ezelőtt Rubik Ernő feltalálta a bűvös kockát. (A legjobb, ember által elért eredmény, amelyet egyébként a Guinness Rekordok Könyvében jegyeznek: 4,9 másodperc.)
A rekordkísérlet egy gomb megnyomásával kezdődött, majd eltávolították az érzékelő-kamerák lencsevédőit. Ezután a gép feltérképezte a Rubik-kocka állapotát, amelyet korábban a Bűvös Kocka Világszövetség, a WCA előírásainak megfelelően összekevertek. A gép “agya”, azaz a chip kiszámította a leggyorsabb megoldást, az információkat pedig elküldte a félvezetőkhöz. Ezek az “izmok” aztán működésbe hozták a kocka oldalaihoz helyezett motorokat, amelyek villámgyorsan, a másodperc tört része alatt elvégezték a feladatot.
A Rubik-kockát 20 lépésből ki lehet rakni. Számos olyan algoritmus létezik, amelyek segítségével ez megoldható; a legismertebb a Fridrich-módszer. Azonban az Infineon alkotója, Albert Beer nem a legkevesebb lépést tartotta fontosnak a csodagép tervezésekor, hanem a legrövidebb időt akarta elérni. Ennek érdekében azt is megengedte a “Sub1 Reloaded”-nek, hogy a szükségesnél több mozdulattal rakja ki a kockát.

A kísérletet bemutatják az Infineon AG Facebook oldalán.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...