18.2 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

A Közgázból indult – Takó Levente

Miért a Közgázt választottad annak idején?

Nyolcadikban, a pályaválasztásra készülve, nem igazán volt határozott elképzelésem. Egy dologban voltam biztos, hogy Cegléden. Végül a nyílt nap után döntöttem a Közgáz mellett.

Utólag visszagondolva, milyennek találod az iskolát?

Nem bántam meg a döntésemet, sok mindent tanultam, jól éreztem magam itt. Habár az osztályunk nem mindig jeleskedett a tanulásban, időnként megnehezítettük a dolgunkat, és sajnos az osztályfőnökünk (dr. Salamon József) dolgát is. Az idő múltával azonban kezdtünk komolyodni, és felelősségteljesebben gondolkodni, még ha ez nem is mindig tűnt így.

Miért éppen japán szakra mentél?

Tízedikes voltam, amikor animéket, mangákat, doramákat kezdtem nézni, zenét hallgatni, és egyre jobban megtetszett a keleti kultúra. Majd úgy gondoltam, hogy a nyelvet is szeretném megtanulni. Az angol, kínai, japán hármas nagyon tetszik.

Eléggé eltér a választott szakod attól, amit a Közgázban tanultál. Tudsz valamit hasznosítani az itt megszerzett tudásból?

Az irodalom, történelem, földrajz, angol tantárgyakból tanultak nagyon hasznosnak bizonyulnak, habár most sokkal nagyobb mélységben foglalkozunk ezekkel. Szakmai tantárgyaink közül az informatikai ismereteimet tudom jól felhasználni.

Hogy érzed magad az egyetemen? Szereted, vagy visszakívánod a középiskolás éveidet?

Most úgy érzem, hogy nagyon jó. Jó csoportunk van, a felsőbb évesek is segítőkészek. Bármi problémánk van, segítenek. Jegyzeteket szoktunk megosztani egymással, együtt tanuljuk a szavakat, a kanjikat és a nyelvtant. Természetesen többször eszembe jut a Közgáz is, a megszokott folyosók, tantermek és a nevelők. Kicsit hiányzik.

Volt olyan óra, amit nagyon szerettél?

Tarkó tanárnő tanította a történelmet négy éven keresztül, órái felejthetetlen élményt adtak, Szász Kinga tanárnő angolórái is nagyon jók voltak, Kássáné Erika néni magyaróráin pedig mindig elhangzott egy-két hasznos tanács.

Volt olyan tanár, aki ösztönzött valamilyen szinten a továbbtanulásra?

Visszagondolva végül is az összes tanár ösztönzött, és természetesen a szüleim is. De a végső döntést én hoztam meg.

Hogy tudnád körülírni az egyetem és a középiskola közötti különbséget?

Ég és föld. Az egyetemen teljesen magadra vagy utalva. Nincs napi számonkérés, féléves ciklusok vannak. A jegyzeteket, szakmai anyagokat önállóan kell megszerezned. A középiskolában több figyelmet és segítséget kaptunk.

Hogyan reagáltak a körülötted élők a japán szak hallatán?

Mikor megmondtam szüleimnek, hogy japán szakon szeretnék továbbtanulni, nagyon meglepődtek, először el sem hitték, de végül elfogadták. Azt mondták, hogy olyat csináljak, ami érdekel. Hálás vagyok nekik, hogy nem próbáltak meggyőzni, és elképzeléseiket rám erőltetni.

Szerinted érdemes továbbtanulni?

Nehéz erre válaszolni, a tanulás hasznos, legyen is szó akármiről. Rengeteget kell tanulni folyamatosan, ez szaktól független, de ha valaki odateszi magát, szorgalmas, olvas és érdekli az, amit tanul, az nyugodtan menjen tovább. Ezt nem érdemes kihagyni.

Milyen tippeket adnál a most érettségizőknek?

A legfontosabb a céltudatosság és az ehhez kapcsolódó tervezés. Minden órára tanuljanak, ne hagyják az utolsó percre a felkészülést, mert csak felhalmozódik a tananyag, és sok lesz a végére. A másik pedig, hogy körültekintően tájékozódjanak lehetőségeikről, és olyan szakot válasszanak, ami érdekli őket. Bátran tervezzenek!

Tóth Orsolya 9. a

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...