7.3 C
Cegléd
2024. április 18. csütörtök
spot_img

Fóliakertészettel foglalkozó Önkormányzat

A 2014. évi önkormányzati választások után Tápiószőlősön, az újonnan felálló Képviselő-testület elhatározta nemcsak munkát ad a lakosoknak, de értéket is teremt, még hozzá olyat, amiből jelentős bevételre tehet szert, és a feltételeket is meg tudja hozzá teremteni. Így kezdett 2015 tavaszán a Start munkaprogram keretein belül fóliagazdálkodásba, melyhez a helyi fóliakertészettel foglalkozó vállalkozók is az Önkormányzat segítségére voltak.

Telepet béreltek, vetőmagot vásároltak és megkezdődött a munka 5700 négyzetméternyi területen. Az első év a tanuló pénz megfizetése volt, mivel a bérelt telep vírussal fertőzött volt, és ez csak a termesztés során derült ki. Nyár végén új ültetéssel tettek próbát, mely már tartalmazta a vírusrezisztenciát, ezzel megbizonyosodtak arról, hogy érdemes lesz a következőkben folytatni a termelést. A telepen csak közfoglalkoztatottak dolgoznak, 6-7 fő, munkájukat felügyeli és irányítja Balogné Oláh Johanna alpolgármester asszony, aki kollegiális viszonyt alakított ki a dolgozóival. A telep műszaki fellendítésén a férje Balog József dolgozik rendíthetetlenül, szabadidejében. 2016 februárjában 12.000 szem fehér paprikát és 13.000 szem kápia paprika magot vetettek el.

A telepen kizárólag biológiai növényvédelmet alkalmaznak, terméseik nem ismerik a vegyszereket. Az értékesítés két féle módon történik: egy KFT. helybe jön, és hetente 1-2 alkalommal szállítja el a megtermelt paprikát, illetve az Önkormányzat konyháját is ellátják paprikával, ahol befőzik lecsónak, savanyítják vagy frissen adják tízórai, uzsonna mellé a vegyszermentes, vitaminban gazdag zöldséget a helyi óvodás és iskolás gyermekeknek, valamint az Idősek Otthona lakóinak. Ezáltal is törekedve a Tápiószőlősi Önkormányzat céljai felé, vagyis hogy önellátó-önfenntartó önkormányzattá váljanak.

A telepen már megkezdődött a 2017-es évre való felkészülés, néhány fólia palástját még idén, néhányat pedig tavasszal fognak lecserélni. Már neki fogtak a fóliák takarításának, rendbe tételének. Január elején pedig már vetik a következő évre szükséges magokat. Reményeik szerint hasonló sikeres, termésben bővelkedő évet zárnak, mint az idei volt.

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...