23.7 C
Cegléd
2024. április 12. péntek
spot_img

Védőoltásokkal a megelőzésért

images_2015_turiOktóber közepe-vége óta elérhető az ez évi influenza oltás, de nagyon kevesen élnek a lehetőséggel. Annak ellenére, hogy oltási szövődményekkel nemigen kell számolni, viszont az influenza szövődményei sokkal nagyobb kockázatot jelentenek. Erről dr. Túri József háziorvos, a Túri Poliklinika vezetője tájékoztatott minket. A klinikán felirat hirdeti, hogy a munkatársak mindegyike megkapta az ezévi influenza elleni vakcinát, amellyel nemcsak jó példát mutatnak, de védik is a betegeket.
– Mi a rendelőnkben 3 hét alatt kb. 70 személy immunizálását végeztük el, amit nagyon kevésnek tartok, ahhoz képest, hogy mennyire lenne szükség. – mondta el Túri doktor. – Idén is három összetevős a hatóanyag, mint tavaly, de ez idei fejlesztésű új oltóanyag. Ráadásul nagyon széles a térítésmentesen oltható személyek köre, érthetetlen, hogy miért veszik ilyen kevesen igénybe. A másik nagyon fontos oltás felnőttek számára a tüdőgyulladás elleni vakcina, amely azonban térítésköteles. A tüdőgyulladás elleni védőoltást azoknak ajánlott beadatni, akik a baktérium vagy vírus okozta fertőzés fokozott veszélyének vannak kitéve, mint a gyengébb immunrendszerűek, kisgyermekek, idősek, cukorbetegek. Az oltóanyag az agyhártyagyulladás és középfülgyulladás betegségekkel szemben is védelmet nyújt, mert azokat is ugyanaz a baktérium okozza. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés fontosságát az egészségügyben. Nagyon sokat tudunk nyerni, ha beadatjuk a rendelkezésre álló védőoltásokat, elvégeztetjük a szűrővizsgálatokat.
– Milyen egyéb védőoltások állnak rendelkezésre felnőttek részére?
– Ajánlom még a HPV vírus vagyis a méhnyakrák elleni, a hepatitisz, a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás a kullancsencephalitis és a tetanusz oltásokat is. Akik ezekkel élnek sokkal kevesebb egészségkárosodással kell számolniuk. Aki emellett egészségesen táplálkozik, kerüli a dohányzást, alkoholt, drogokat és az elérhető szűrővizsgálatokat időben elvégezteti, az máris sokat tett az egészségéért.
– Említette a szűrővizsgálatokat, azonban a várólisták elég hosszúak…
– Igen. Ez háziorvosi tapasztalatom is, hogy mindennapos problémát jelentenek. Már néhány napos késedelem is visszafordíthatatlan károkat okozhat, nem beszélve az akár hónapokig tartó várakozásról. Különösen a képalkotó diagnosztikáknál, CT-re, MR-re, de az ultrahangra is sokat kell várni. Van ahol már jövő márciusra adnak időpontokat. Sajnos, mi háziorvosok nem tudunk segíteni az előbbre sorolásban és ezt nagyon rossz látnunk. Nagyon egyszerű lenne pedig a megoldás: több pénzt kellene a kórházaknál, rendelőknél hagyni, hogy eggyel több gép, eggyel több ember állhasson az egészség szolgálatába. Hiába vannak csodálatos technikák, orvosi vívmányok, ha nem tudunk segíteni a betegeken. – tette hozzá a doktor.
Az ez évi influenzaoltás beadatásáról azonban még nem késtünk le. Még van időnk, hogy kialakuljon két hét alatt a védettség, hiszen az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint a 45. héten még nem érte el a járványküszöböt a megbetegedések száma. De figyelemreméltó adat, hogy november 7- 13. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján az országban 5 700 fő, az előző hetinél 60%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Érdemes felkeresni hát háziorvosunkat, hogy védjük a saját és családunk egészségét.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...

15 éves a Nia játékbolt

Idén 15 éves a Nia játékbolt Cegléden, ahol csaknem...

Válogatottságért küzdöttek

Hétvégén rendezték az U17-es korosztály második válogató versenyét. Szombaton...