5.6 C
Cegléd
2024. április 22. hétfő
spot_img

Advent a családban

images_2016_szegediszilviAz elmúlt években egyre inkább találkozom azzal a jelenséggel, hogy a karácsony  már ősszel „elkezdődik”. A szentestére felállított karácsonyfa már november elején az üzletek kirakatában, bevásárlóközpontok alsó szintjén ünnepi díszben pompázik. Ebből számomra eltűnik a várakozás, az igazi advent. Régen gyerekkoromban ez csoda volt, a szenteste ünnepe, amikor a karácsonyfát felállították. Manapság a karácsonyi készülődés nem a várakozásról, hanem a vásárlásról szól, arról, hogy mennyi-mennyi mindent lehet erre az ünnepre már gyakran október elején elkezdeni megvenni. Felteszem a kérdést, ilyenkor a családos ember az utcán sétálva a gyermekeinek mit mond, miért van mindenütt karácsonyfa?!

15218184_10206300073501305_2082141347_nOlyan jó lenne, ha ez az időszak a tényleges ünnepre készülődésről szólna a szívünkben. Kezdve például az adventi koszorú készítésével. Friss tapasztalatom, hogy a közelmúltban gyerekeknek tartott kézműves foglalkozás keretében, karácsonyi képeslapokat gyártottunk – velük nem csináltam adventi koszorút, de mert ez egy adventi foglalkozás volt – közben kérdeztem őket a koszorúról. El kell mondanom, hogy az égvilágon semmit nem tudtak semmit róla mondani, egy kislány kivételével, aki egyházi általános iskolába jár.

Szomorú, mert a mi családunkban a gyermekkel készítem el a koszorút, úgy hogy közben megbeszéljük, hogy melyik gyertyát mikor gyújtjuk meg, miért van, s miről szól. Jó lenne, ha az ünnep erről  az örömről szólna, arról ami a legszebb. Töltsünk minél több időt együtt, s ebben a légkörben várjuk a karácsony eljöttét. Amelyre nem a bevásárlóközpontokban kell készülni, otthon a családdal, a szívünkben.

Böndő-Szegedi Szilvia

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...