10.1 C
Cegléd
2024. április 22. hétfő
spot_img

Kivágják a védett ugyeri eperfákat?

Kivágják az ugyeri eperfákat a 12. dűlőben – ezzel keresett meg minket egy ottani felháborodott lakos. Mint elmondta miután megkérdezte őket kiderült, hogy a közmunkások a Várvag Nonprofit Kft engedélyével darabolták fel a védett fákat, amelyek becslése szerint 200 mázsa mennyiséget is jelenthetnek. Az ugyeri lakos szerint egyrészt a védett fákat – tudomása szerint – csak az erre létrehozott városi bizottság engedélyével lehetne kivágni. Másrészt sérelmezte azt is, hogy szombaton – mások pihenését megzavarva – vágták motoros fűrésszel a fákat, miközben „egész héten csak álldogáltak a fák mellett.”
Az ugyeri eperfák sorsa neuralgikus pont a város ezen részében lakóknak. 2014-ben nagy vihart kavart, hogy a 14. dűlőben egy gazdálkodó a portája melletti veszélyes állapotban lévő növényeket – főkertészi engedéllyel – megmetszette. A védett növényeken végzett beavatkozással sokan nem értenek egyet. Az ugyeri eperfákért vívott harc ismert harcosa Dr. Surányi Dezső botanika professzor, aki sokat tett „heroikus küzdelmet kívánó gyümölcstermő növényünk megmentésére az Ugyerben”. Tavaly lapunkban jelent meg cikk Surányi Dezsőtől, melyben azt írja „…az ugyeri eperfákról írtam hosszabb tanulmányt. Többek között hangsúlyozva azt, milyen nagy jelentősége volt a 27 dűlőbe ültetett eperfáknak. Volt olyan adatközlő, aki elmondta, 1954-ben egy vödör eperért 2-3 Ft-ot adtak a felvásárlóban. Ha a szőlősgazdákat megcsúfolta az idő, elfagyott a termés, legalább hozott valamit az eper. Igen, olyan kitűnő és messzi földön híres eperpálinkát főztek, amit 1946-47-ben jegyeztek a Londoni Agrártőzsdén! (…) Épp ott az Ugyerben hány embernek adhatna tisztes jövedelmet, ha úgy állnánk hozzá, mint eleink tették….”
Lapunk megkereste a Várvag Nonprofit Kft-t az ügyben. Mótyán Krisztián ügyvezető az alábbiakról tájékoztatta lapunkat:
„Az ugyeri fakivágásokkal kapcsolatos megkeresésükre az alábbi választ tudjuk adni: Kérdésként merült fel, hogy mit keresnek a közfoglalkoztatottak az ugyeri dűlőkben?  Az Önkormányzat kötelező feladata a közigazgatási területén lévő utak és dűlőutak kezelése, melyeket a VÁRVAG Nonprofit Kft. közreműködésével a közmunkaprogram keretein belül old meg.
Az ugyeri dűlők lakottsága valóban megváltozott a múlthoz képest. A lakosok egy részének kérése, valamint a mi évközi bejárásaink észrevételei alapján döntöttünk úgy, hogy a dűlőutak két szélét meg kell tisztítani az elburjánzott növényzettől, mert az erőgépek traktorok, nagyobb járművek, sok esetben még személyautók is alig fértek el a dűlőútra behajló ágaktól.
A mezőgazdasági és erdőművelésű területek megközelítése ilyen utakon nehézkes, de a gréderezés, és esetleges téli hóeltakarítási munkák esetén is akadályoznák a gépek mozgását. Ehhez kapcsolódik a kétoldali rengeteg sarjhajtás irtása, valamint az eperfák gallyazása. Az eperfák nagy része tőről fakadó hajtással van tele, vagy 2 méter magasságban csokorszerűen hajt, mert próbál a fa önmagától megújulni.
Sajnos, ezen hajtások sok esetben a dűlőutak járhatóságát akadályozzák. Ezek levágását folytatjuk napi felügyelet mellett a közcélú munkásokkal. Természetesen, mi is tudjuk, a metszés után kapott fa kinézete nem feltétlenül esztétikus, de a fenti igényeket figyelembe véve szükségszerű a beavatkozás.
Ha az eperfák állapotára és jelentőségére visszatekintünk, az alábbiakat kell végiggondolnunk. Tudomásul kell venni, hogy egyszer minden fa megöregszik. Ezek az eperfák helyi védettséget élveznek, vigyázunk is rájuk Dr. Surányi Dezső professzorral együtt, akivel szoros együttműködésben állunk, sokszor értekezünk és nem csak az ugyeri eperfák kapcsán.
Példának említeném az ugyancsak elöregedett Rákóczi úti ostorfasort, melynél hogy eljussunk a mai megifjított állapotig, közel 6-7 évi előzetes egyeztetések és szakértői gárdák véleményezései előzték meg. A Rákóczi úton is, bármennyire védett fák vannak sok esetben a kivágás mellett kellett dönteni egyes egyedeknél, mert az értékóvás mellett elsődleges cél az élet és balesetveszély elhárítása is.
A város bármely más területéhez hasonlóan az ugyeri veszélyes fákat is évről évre a bejárások alkalmával vagy lakossági bejelentés alapján térképezzük fel, és ha szükséges döntünk kivágásukról, melyet ha magunk végzünk nem kevés pénzbe kerül, gondolni kell itt a kosaras kocsira, favágó díjára, kivágott gally elszállítása és vágás utáni takarításra, amely egy fánál több tízezer forint kiadást jelenthet.
A megkeresésükben említett esetre visszatérve, a kijelölt veszélyes fák kivágását a Várvag Kft. engedélyezte, olyan közfoglalkoztatottnak, aki hét közben szintén a dűlők takarításán dolgozik. A kivágott mennyiség az említett nagyságrendet messze nem éri el. A kivágási engedélyt kizárólag veszélyes fákra adjuk ki. Kivágási díjat nem fizetünk, de az engedélyes a kivágott faanyaggal szabadon rendelkezhet. Ezzel egyrészt pénzt takarít meg az Önkormányzat, másrészt a fát rászoruló ember, család kapja meg.
Ami ezen kívül történik (és sajnos történik) ahhoz a VÁRVAG Kft. nem adja a nevét, az már szabálysértés, vagy lopás.
A favédelemmel kapcsolatban érdemes még megjegyezni, éppen az idei évben a Virágos Magyarországért díjkiosztó ünnepségén a Magyar Faápolók Egyesületének Különdíját kapta Cegléd Városa, a Rákóczi úti fasor ápolás valamint az ezen a téren kifejtett kimagasló eredményei alapján.
Nemcsak védjük a fákat, hanem módszeresen pótoljuk az állományt, minden évben több fiatal fát ültetünk a város útjainak és tereinek szépítése érdekében, idén ez több mint 200 db volt. Igyekszünk a Város területén a fás szárú növények védelmét jó gazda módjára ellátni. A munkánk az esetek többségében a lakosság megelégedésére szolgál, de természetesen akadnak egyéb vélemények is, mint jelen esetben, de ez így van rendjén.
A lakossági bejelentéseket szívesen vesszük a jövőben is bármikor és szükség estén intézkedünk is. Tisztelettel: Mótyán Krisztián VÁRVAG Nonprofit Kft.”

(Fotó: Horváth Gábor)

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. A vastag fát elviszik, a gallyat otthagyják!

    Az utak járhatóságát az útra épített “bódé” garázs, csirke ól, a kerítés mellé felhalmozott gally-ág hulladék is igen leszűkíti. Erre is fel kellene hívni az ott lakók figyelmét!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...