10.1 C
Cegléd
2024. április 22. hétfő
spot_img

Holokauszt park project elhalasztva

Lakossági véleményezés folyt a zsinagóga előtti tér megújításáról október 12. és november 7. között és kérdőíven is megfogalmazhatták véleményüket a ceglédiek. Emellett a témában lakossági fórumot is tartottak, melyre a helyi civil szféra képviselőit, a Városvédő és Szépítő Egyesület tagjait és a lakosságot várták a szervező Ceglédi Városfejlesztési Kft. vezetői. A felmérés és fórum eredményét most nyilvánosságra hozták. A lakossági fórumon felvetődött, hogy „annak ellenére, hogy a felújítandó tér szervesen kapcsolódik a tragikus sorsú ceglédi zsidóság szimbólumához a Zsinagóga épületéhez, a térnek elsősorban nem a megemlékezésről kell szólnia, hanem a hely eszméjéhez illő funkciójú élettel kell megtölteni. Ennek leginkább a kulturális funkció felel meg. Jó lenne, ha hamarosan a Zsinagógában is a jelenlegi szégyenteljes használati mód helyett méltóbb körülmények alakulnának ki.” A jelentés úgy fogalmaz: „A zsinagóga épületéből várhatóan két év múlva kiürül az összes jelenlegi funkció, ezt követően alakulhat ki az épület jövőbeli funkciója. A tervezés következő szintjét, az engedélyezési terv készítését célszerű lenne késleltetni, hogy a zsinagóga épületének tervezésével összhangban készülhessenek a tervek.”
zsinagogaAddig néhány felvetődött problémát orvosolnak majd a területtel kapcsolatban. Többek között „rendezni kell a területet, hogy a lakosság kulturált körülmények között használhassa a város ezen területét. A Buzogány utca gépjármű forgalmi iránya legyen megváltoztatva a Bocskai utca irányába. A merőleges parkolók túl nagy területet vesznek el a térből, ezért azokat a Buzogány utcával párhuzamosra kell alakítani, ezáltal a térfal kitolható a telekhatárig és így egy nagyobb egységesebb tér alakulhat ki. A térfal kitolásához lehetséges, hogy a parkolók mellett meglévő vérszilva fákat el kell távolítani. A tér átalakításának elhalasztása lehetőséget biztosít arra, hogy az új térfalat alkotó fák az átépítésig kifejlődjenek.”

A tér későbbi megújulásával kapcsolatban számos javaslatot figyelembe vesznek majd: többek között nem lesz a téren játszótér, a vízjáték túl hangsúlyos lenne a Zsinagóga tengelyében ezért az elhelyezésén változtatnak. A közbiztonság okán térfigyelő rendszert és kivilágítást építenek ki.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...