7.3 C
Cegléd
2024. április 18. csütörtök
spot_img

Örökös Ökoiskola lett a Várkonyi!

okoiskola_logoDecember 12-én, a Móricz Zsigmond Gimnázium dísztermében az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szervezésében ünnepélyesen átadták az Örökös Ökoiskola címeket. A Várkonyi István Általános Iskolát Hegedűs Istvánné a környezetvédelmi munkaközösség vezetője képviselte.

4

Hegedűs Istvánné tanárnő a következő néhány gondolatot fűzte a cím kiérdemléséhez.

-Nagy megtiszteltetés és büszkeség számunkra, hogy Örökös Ökoiskola lettünk. Az elmúlt három évben folytattuk a megkezdett ökoiskolai munkánkat.

Környezetvédelmi irányultságú osztályaink létszáma egyre gyarapodik, első tanítványaink már középiskolások. Munkacsoportunk munkaközösségi “rangot” kapott, létszáma szintén emelkedő tendenciát mutat. Az eltelt időszakban kollégáim több öko fórumon, szakmai napon, tanácskozáson részt vettek. Továbbra is az iskola arculatához kapcsolódó programokat szervezünk a gyerekeknek, kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy az egész iskola környezeti nevelésére ügyeljünk. A jeles napokhoz kapcsolódóan témanapokat tartottunk, amelyek nagy érdeklődést váltottak ki. Három évvel ezelőtt új kezdeményezésként egy levelezős környezetvédelmi versenyt hirdettünk, “Tiszta víz” címmel. A verseny célja tanulóink versenyeztetése volt, de rövid időn belül a nagy érdeklődésre való tekintettel, egyre szélesebb körre terjesztettük ki. Iskolánk folyamatosan szépül, megújul.

Az elmúlt három évben az alsó tagozatos épületünk minden tantermében és a folyosókon is komplett nyílászáró cserére került sor, a vizes blokkok is teljesen kicserélődtek. Az árammal való takarékoskodásunkat mozgásérzékelős lámpák segítik. A vízcsapok rövid használat után elzáródnak, majd újranyithatóak, ezzel is ösztönözzük tanulóinkat a takarékos vízfelhasználásra. A papírtörölközők helyett saját textiltörölközőket használnak a gyerekek. Az elmúlt tanévtől kezdődően a tanmeneteket digitális formában tároljuk, a papír felhasználást ezzel is csökkentjük.

Az eltelt időszakban több faültetésre is sor került. Tavasszal a föld napi témanapok egyikén elültettük az év fáját, szülői felajánlás segítségével gesztenyefákat, a napközis munkaközösség száz darab százszorszépet, és levendulát ültetett, a járda mellé, pedig gömb bukszusokat telepítettünk.

Felső tagozaton új kerékpártároló készült (jótékonysági bál bevételéből), mely lehetővé teszi tanulónk kerékpárjainak biztonságos tárolását, így ösztönözve őket arra, hogy minél többen jöjjenek biciklivel, ezzel támogatva a környezetkímélő közlekedést.

Munkánkat nagy lendülettel és töretlenül folytatjuk, hiszen mindig újabb és újabb ötletekkel igyekszünk felhívni tanulóink figyelmét környezetünk védelmére.

Horváth Melinda

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...