9.6 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Védőszentet választottak a Szent Kereszt elsős osztályaiban

A 2016/17-es tanévben először került sor arra, hogy osztályainknak védőszentet válasszunk. Az iskolánkban a felső tagozaton már volt néhány osztályfőnök, aki 1-2 éve el is kezdett tevékenykedni ennek fényében. Ami újdonság ebben a tanévben, hogy most az alsó tagozaton is választhattunk védőszentet.

Az 1. a osztály Néri Szent Fülöpöt választotta. Fülöp életét a gyerekek a másik első osztálynak mutatták be. 27 tanuló 1-1 lényeges mondatot mondott Fülöpről. Ebből azt az érdekes dolgot is megtudhattuk, hogy Fülöp teológiát tanult, de azt nem igazán kedvelte. E helyett inkább egy keresztfánál időzött, melyet nagyon szeretett nézni. Órákig imádkozott ott magányosan. Szavai a szegény, gazdag embert egyaránt megérintették. Nagyon szeretett az utcán lévő gyerekekkel foglalkozni és a helyes útra, Isten felé irányítani őket. Humoros, vicces, kedves nyílt ember volt, aki a kötetlenséget, vidám beszélgetéseket szerette.

A „Legyetek jók, ha tudtok…” c. filmből rövid részleteket láthattunk, amelyek a gyerekek mondatait megerősítették. Végül egy kevésbé ismert fordításban meghallgattuk a „Keresek titkot…” c. dalt az egész osztály előadásában.

Ezt követően a „vendég” 1. b osztály mutatta be osztályuk védőszentjét, Kalkuttai Szent Terézt, az 1. a tanulóinak.

A gyerekek nyitottak a tantermükben átmenetileg egy Teréz anya-féle otthont. Itt a jelmezbe öltözött gyerekek gyógyszert, kenyeret osztottak a rászorulóknak. Teréz anya és segítői tanították az árva gyerekeket. A tanulók bemutatták, hogy Teréz anyának a reménytelen pénzügyi helyzetekben Isten hogyan küldött segítséget munkájához. A kis jelenet azzal ért véget, hogy Teréz anya a Nobel-béke díjjal járó anyagi elismerést az elesett emberekre fordította és visszatért mindennapi feladataihoz. A gyerekek megtanulták egy híres gondolatát „amit tenni tudunk, csak egy csepp a tengerben, de e nélkül a csepp nélkül sekélyebb lenne a tenger.”

Az irgalmasságot úgy is bemutatták, hogy a tanterem falán lévő mesekép megelevenedett:

Az ibolyának különféle állatoknak, szellőnek öltözött gyerekek ráébresztettek bennünket arra, hogy „ aki mást felüdít, maga is felüdül.” (Példabeszédek könyve) Átéltük Teréz anya mondását „Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket nagy szeretettel.”

Befejezésül az 1. b osztályos gyerekek 1-1 papírból készült szívecskét adtak a társaiknak. És valóban, a szeretetnek ezekből a kis cseppjeitől derűsebb és emlékezetesebb lett ez a nap.

Orosz Istvánné
tanítónő

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...