15 C
Cegléd
2024. május 3. péntek
spot_img

Életmű díjat kapott Dr. Bencsik Erzsébet

Életműdíjat kapott a ceglédi háziorvos, aki úgy véli, jól választott pályát, mert nem tudna mást csinálni, ez az élete.

Dr. Bencsik Erzsébet ötvenhét éve szerezte orvosi diplomáját, 47 éve pedig egy és ugyanazon a körzetben gyógyít háziorvosként Cegléden. A háziorvos munkásságát Békássy Koppány életműdíjjal ismerték el az október közepén rendezett XX. Pest Megyei Orvosnapokon, olvasható a mok.hu portálon.

Felmenői között nincs orvos, de a gyógyítás már gyermekkorában érdekelte. A Ráckevei Gimnáziumban érettségizett, s innen egyenes út vezetett a Budapesti Orvostudományi Egyetemre, ahol Haynal Imre professzor is tanította.

Az orvosi diplomáját 1959-ben szerezte, ekkor már egy éve házasságban élt, férje a Műegyetemen végzett, gépészmérnök volt, és a Vízkutató Vállalathoz helyezték Ceglédre. Így került szigorló orvosként – ahogy akkor nevezték „cselédkönyvesként” – a férjét követve a Ceglédi Városi Kórház belgyógyászati osztályára. Majd központi gyakornok lett, ami azt jelentette, hogy a szakminisztériumtól kapta a fizetését (ezt a rendszert éppen akkor vezették be), s a röntgenbe irányították, bár nem akart röntgenorvos lenni. Más választása nem volt az orvoshiány miatt, hiszen 1956-ban rengeteg gyógyító elment az országból. Az ötvenágyas osztályt vezető főorvos Szegedről járt, a két beosztott orvos pedig folyamatosan ügyelt, sokszor a hétvégi ügyelet után csak hétfőn este tudott hazamenni.

Bár többen próbálták lebeszélni, 1969-tól ceglédi a VI. körzet háziorvosa lett. A mai napig itt várja a betegeit, s immár a harmadik generációjukat is gyógyítja.

Szerencsésnek tartja, hogy a városi rendelőintézetben van a rendelője, így egy-egy gyors konzultációra bekopoghat a kollégákhoz, sok mindent el tud intézni a betegeinek, akiknek nem kell hetekig várniuk az előjegyzés miatt. Bár most elég jó a helyzet a járóbeteg-ellátásban véleménye szerint, és ha szidják is az egészségügyet itthon, jó lenne, ha mindenütt úgy működne az ellátás, ahogy Cegléden.

Az önkormányzattól kevés segítséget kapnak a ceglédi háziorvosok, például nem mentesültek az ipa fizetése alól, de legalább a parkolásért nem kell díjat fizetniük. Igaz, teszi hozzá nevetve, ő már alanyi jogon mentesülne, hiszen elmúlt hetvenéves. Központi ügyelet van, ami nagy terhet vesz le a vállukról, meg is jegyzi: ha ez nem lenne, akkor már nem tudna dolgozni.

A háziorvosság véleménye szerint egy életforma, s fiát idézi bizonyításként: azt mondta neki, hogy ő bizony nem költözne olyan házba, amely szomszédos egy háziorvossal, mert ott nincs nyugalom, állandóan csöngetnek, jönnek-mennek a betegek, legyen akár hétvége vagy hétköznap korán reggel, késő este. Dr. Bencsik Erzsébet azonban ötvenhét év gyógyítás után is azt mondja, jól választott pályát, mert nem tudna mást csinálni, ez az élete.

Úgy véli, csak erős dotációval lehetne a fiatalokat rávenni arra, hogy háziorvosok legyenek, mert bizony nem sok marad a praxispénzből, családot fenntartani nem lehet belőle. Cegléd ideális hely, mert könnyű feljutni Budapestre például színházba, és már nincs a tanyavilág, amit sokszor alig tudtak megközelíteni, volt olyan kolléganője, aki lóháton járt a betegekhez.

Bár férjét elveszítette, három gyermekével összetartó családban él. Legnagyobbik lánya orvos, másik lánya csellózik, zenetanár és Ausztriában él; fia gépészmérnök, évekig dolgozott és élt családjával Sanghajban. Hat unokája, egy dédunokája van, és most várnak még két dédunokát az egyre népesedő családba.

weborvos.hu, mok.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...

Mi a hosszú élettartamú mosógép titka?

    Ahhoz, hogy a mosógép élettartama a lehető leghosszabb lehessen,...