13.6 C
Cegléd
2024. május 3. péntek
spot_img

Ceglédi baleset: hetet-havat

A január 2-ai ceglédi vonatbalesetet elemzi az Indóház Online oldal, „Darázsfészekbe nyúlunk, de nincs más választásunk: adalékok a Cegléd és Ceglédbercel-Cserő közötti mozdonytöréshez” címmel.

A honlap az itt-ott egymásnak is ellentmondó szóvivői és szakértői vélemények és a szabályzatok elemzésével próbálja kideríteni ki a felelős az öt személy sérüléséért és a két vonatban keletkezett anyagi kárért. A cikk leszögezi „a zónázót csak akkor lehetett volna lökni, ha előtte mindenki leszállítanak a nyílt pályán… felmerül a kérdés: sötétben, csomagokkal botorkáljanak az ismeretlenben a leszállított utasok az űrszelvényben?…Vasúti utasítást értelmezni izgalmas dolog, a fejezeteknek, alfejezeteknek, keretes pontoknak külön anatómiája van. Ami le van írva egy fejezetben, az csak ott érvényes, két oldallal odébb egy más jogállású, de ránézésre ugyanolyan eseménynél már egészen más eljárás lehet az előírt. Szinte paradoxon: meg lehetett volna oldani a ceglédi a helyzetet teljesen szabályosan is, holott konkrétan, egy ilyen helyzetre nincs egy bizonyos szabály! Léteznek mindenféle szabályok, amelyek többé-kevésbé passzolnak ide, és van az ezek alapján kialakult gyakorlat, ami adott helyzetben lehet teljesen szabályos, más helyzetben teljesen szabálytalan.
Például, ha a mögöttes állomásból küldik ki a segélygépet, hogy tolja be a vonatot, akkor azt meg lehet tenni 21. Függelék szerint, mindent betartva, mindent előre leírva. Ha mögöttes vonat, mögöttes vonat gépe tolja be (ügyesen vagy sem), akkor a gyakorlatban végbemenő eseménysor majdnem ugyanaz lesz, mint az első esetben. Viszont teljesen más rendelkezéseket kell(ene) adni: alkalmazni kell néhány, nem segélyezésre, de a tolt vonatokra kitalált szabályt, és máris megszegtük az utasítást és a függeléket is.” – mutat rá a cikk a bonyolult vasúti szabályozásra.

Emlékeztetőül: január 2-án 18 óra 55 perckor, a Budapest–Cegléd–Záhony fővonalon, Ceglédbercel-Cserő és Cegléd állomások között a nyílt pályán, a Záhonyba tartó 616-os Rétköz IC nekiütközött az előtte lévő, Ceglédig közlekedő 2846-os személynek. Az ütközés következtében egy személy súlyos, négy személy könnyebb sérülést szenvedett, mindkét szerelvényben és az intercity vonat mozdonyában jelentős anyagi kár keletkezett.

Bővebben: http://iho.hu/hir/cegledi-baleset-hetet-havat-170106

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...

Mi a hosszú élettartamú mosógép titka?

    Ahhoz, hogy a mosógép élettartama a lehető leghosszabb lehessen,...