8.8 C
Cegléd
2024. március 3. vasárnap
spot_img

Jubileumi Laskafesztivál

„Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!”  
(Sebő Feri)

Jubileumi 10. alkalmához ért a Laskafesztivál, amely a születésnaphoz méltón új arculattal jelentkezik.
Tíz évvel ezelőtt a Czigle Fesztiválból Laskafesztivállá változtatott rendezvény az alföldi, mezővárosi hagyományaink életben tartására jött létre. A fesztivál gasztronómiai alapját tájjellegű ételünk a laska tészta és az abból készülő levesek és egytálételek adják, melynek mi ceglédiek mindannyian örökösei vagyunk, nagyszüleink nyári konyhájából ellesett száraz tészta készítésének, szárításának, tördelésének tudományával, vagy éppen magával a leves recepttel. (Nagyapámtól látva én tejjel eszem és nálunk borsó is van benne).
A program a Gubody kertből és a Rákóczi útról a Budai úti Gyógyfürdő sétányára és a csónakázó tóhoz került, ahol minden évben igazi kihívás kezelni a hatalmas méretű helyszínt, a több résztvevős program kínálatot (főzőverseny, koncertek, lovas program, vásár).
No, de ennek immár ötödik éve, s talán kijelenthetjük a ceglédiek megbékéltek a helyszínnel, talán meg is szerették.
Igyekeztünk minden részét látogatóbaráttá alakítani, a főzőverseny helyszínét minden évben komfortosabbá, főzőbarátabbá tenni a kis erdő részen. A tavalyi évben már 53 csapat mérte össze főzőtudását. Az évek alatt zsűrizett nálunk Kovács Lázár, Rákóczi Feri, Buday Péter, Szőke András, Gianni, az idei év vendége pedig Bernáth József, a séf. Szakmai vezetőnk pedig a Laska fesztivál ötletgazdája, Csányi Sándor a Gulyáskirály és helyi éttermek séfjei, vezetői, oktatói.
Környező településeink mellett, biztosan köztünk főznek idén testvérvárosunk Mühldorf csapatának tagjai és újra lesz profi kategória az éttermek számára. Idén is lesz Város Laskája, melynek elkészítésében, a városvezetés mellett a Katona Kifőzde segít. Tovább gyűjthető a laska tál is, mely a tavaly évtől a város jelképének számító pókbangó virág mintájával kapható, helyi fazekasunk Gulicska Ágnes tervei alapján. Jelen lesz a ceglédi Csoknyay Manufaktúra Magyar Kézműves Remek tésztáival. A főzőcsapatok jó hangulatáról is igyekszünk gondoskodni. A hagyományokhoz híven idén is lesz jótékonysági főzés a Hotel Aquarellel.
A mozgás szerelmeseinek is kedvezünk, Ceglédre látogat az Alakreform turnéjával Rubint Réka fitness edző. Majd őket követi Joydance, azaz Orosz Joci sport és társastánc csoportjaival.
A lovas pályán 2014 óta szombatonként is zajlik az élet, két éven át Lövei Sándor szervezésében amatőr fogathajtó házi versenyt szerveztünk, helyi és környékbeli családok részvételével. Tavalyi évben először hivatalos amatőr fogathajtó bajnokságot hirdettünk, a Ceglédi Lovaskör SE együttműködésével. Idén ismét amatőr házi bajnokságot hirdettünk, a házigazda Kövesdy István, a versenyt fogatos karüsszel, csikós bemutató és pusztaötös bemutató színesíti.
Jubileumhoz érkezett a Ceglédi Vágta is, mely idén 5. alkalommal kerül megrendezésre és az évforduló alkalmából terveink szerint nem akárki képviseli városunkat az előfutamon, mint közszeretett olimpikonunk Ungvári Miklós.
Az előfutamok és döntő között díjugratás: Ride and Drive a KIA támogatásával, Show korlát és Cegléd Város Nagydíja, lovas íjász bemutató, lovasakrobatika, és Cegléden először agár kutya futtatás is helyet kap. A gyerekek sem maradnak lovas program nélkül, őket lófoglaló játszóházzal, lóverseny célba dobással, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Blaskovich Múzeum Kincsem emlékeivel, lovas társasjátékkal és kézműveskedéssel várjuk.
Színpadi programokban is bővelkedik a fesztivál, pénteken a tanévzárás és a nyár kezdés örömére, a Ghymes zenekarnál nevelkedett, Lábas Viki vezette Margaret Island zenekar, a „Kedvesem” Bye Alex és zenekara és a sztár Dj. Lotfi Begi váltják egymást a színpadon. Szombaton Spencer Hill & Magic Band (Bud Spencer és Terence Hill filmzenékkel), Freddie azaz Fehérvári Gábor Alfréd, majd egy hatalmas gigakoncerttel a több éve várt Magna Cum Laude együttes, késő este pedig a Gríz zenekar várja a fesztiválozókat. Az örökifjú korosztály sem marad élmény nélkül, hiszen Ceglédre látogat Fenyő Miklós és egy őrületes rock and roll partit ad a Vágta döntője után.
A borsziget sincs zeneszó nélkül, a nagy koncertek között az idei Utcazene Fesztivál egyik díjazottja lép fel, az Éva Presszó és az adventkor megismert őrült debreceni Soul Fool Band rockabilly zenekar. Vasárnap pedig bemutatkozik díszvendégünk, Csemő község: Arany Páva díjas Gyöngyvirág népdalkörrel, palotás tánc- és sportbemutatóval.
A fesztivál teljes ideje alatt lesz még míves portékák vására, helyi termelői piac és vurstli. A fürdő területén Dühöngő Laska Cup, strandröplabda, a rendezvény területéről pedig Nowathlon tájékozódó gyaloglás indul.
Vasárnap a Safety-Hungary Motorkerékpár Vezetéstechnikai Képző Központ (az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottságával) együttműködve kitelepül és a Közlekedésbiztonsági Akciónapot tartanak, melynek keretein belül lesz majd: Motoros közlekedésbiztonsági bemutató, Kerékpáros ügyességi pálya, Közlekedésbiztonsági tesztek kitöltése (azonnali javítással), Vezetési képességeket vizsgáló/tanító berendezéseken gyakorlás, Motorkerékpár vezetéstechnikai szimulátor, Légzsák szimulátor, Részeg szemüveg, KTI mobil Kreszpálya, Kisgyermekek közlekedési játszósátra
Kitelepül hozzánk a Cegléd Rádió is, a tavon pedig újra lehet kenuzni és csónakázni is.
A kilátogatókat ingyenes buszjárat szállítja ki a helyszínre, mely menetrend alkalmazkodik a meghirdetett koncertek időpontjához.
Szeretettel várjuk Önöket, főzzünk együtt, éljük meg hagyományainkat, a laskaleves főzését, a lovas életet, köszöntsük együtt a ceglédi nyarat!

Détári-Lukács Ágnes szervező

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...

A játékosok szerint nincsenek tartozások

A Sportal.hu szerint a Ceglédi Kézilabda Klub SE „károsultjai”...