22.5 C
Cegléd
2024. június 25. kedd
spot_img

Második kiadás a ceglédi fogolytábor történetéről

Második, javított és bővített kiadásban jelent meg a napokban Bognár Zalán, Jójárt György és Reznák Erzsébet Téglákba vésett történelem – A ceglédi fogolytábor története és téglafalainak feliratai című könyve. A kiadvány bemutatóját november középére tervezik.

– Az első kiadás 1000 példányban jelent meg és gyakorlatilag elfogyott. A második 2200 példányban és ez utóbbi országos könyvesbolti terjesztésbe kerül a Kossuth Kiadó jóvoltából – nyilatkozta lapunknak a hajdani fogolytábor tégláinak dokumentálója dr. Jójárt György, aki 8-10 éve kutatja a témát. – Ez a kiadás több, azóta tudomásomra jutott, új információt és ábrákat, képeket tartalmaz, mintegy 50 oldallal bővebb, mint az első könyv volt.

– Mit gondol arról, hogy a helytörténeti kiadvány miért lett ennyire keresett?

– Úgy gondolom, hogy jó témát és jó megközelítéssel írtunk meg a szerzőtársaimmal, hosszadalmas és töprengéssel járó feladat volt, de megérte. Ráadásul az egykori fogolytábor és téglái kuriózumot jelentenek, ami nemcsak ceglédieket érint. Az első könyv megjelenése után sokan megkerestek az ország több pontjáról, akik ráismertek hozzátartozójukra egy-egy tégla feliratából, de olyanok is, akiknek csak tudomásuk volt arról, hogy a ceglédi lágerben tartották fogva hajdan egy szerettüket.

Hasonló hírek

2 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Csapó Endre
  2017. szeptember 14. (csütörtök), 14:39

  A gödöllői gyűjtőtáborból érkeztem kétezredmagammal Üllőn és Cegéldbercelen éjszakázva gyalogmenetben Ceglédre a páncélos laktanyába 1945 ferbruár első napjaiban. Március 7-én tereltek át egy csoporttal a huszárlaktanyába. Június közepén szabadultam. Magyar táborparancsnok Petrás János őrnagy volt, helyettes Rimanóczy Ernő százados. Egy időre májusban visszavittek a páncélos laktanyába, ott egy derék rendőralhadnagy volt a táborparancsnok. Június elején ismét a huszárlaktanyába kerültem, amikor egy nagy fogolyszállítmányt állítottak össze elszállításra keletre. Ahogy közeledtem a sorban az átvételre, épp arra jött Rimanóczy százados. aki akkor már a táborparancsnok volt, mert Petrást hazaengedték. Engem kiemelt a sorból, a vonat elment nélkülem. Másnap megtett helyettesévé. A hátramaradtakat válogatottan elengedték, Rimanóczyval együtt szabadultam, jelentkeztünk a Városházán Prohászka Gizellánál. tőle kaptunk úti okmányt, Budapestre utazásra.
  Szeretném megkapni a könyvet, Bp-i rokonom megvenné és elküldené részemre.
  Üdvözlettel Csapó Endre az ausztráliai Magyar Élet főszerkesztője. http://www.magyarelet.net
  Címem: mecsapo@bigpond.com

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Infineon szakértők a ceglédi Közgázban

2023. augusztus 22-én az Infineon Technologies Kft. együttműködési megállapodást...

Új SPAR-üzlet a körforgalomnál

Egy újabb SPAR-üzlet nyitotta meg kapuit Cegléden a közelmúltban....

Egészségügyi kitüntetés

A Magyar Ápolási Egyesület Pest Vármegye Területi Szervezete a...

Testépítés felsőfokon

Európa bajnok és Abszolút Európa bajnok lett május végén...

Nyáresti melódiák

Ezen a címen ad otthont egy különleges hangversenynek a...