12.7 C
Cegléd
2024. június 14. péntek
spot_img

Az ingatlanom előtti járda

A városban járva, több helyen is tapasztaltam, hogy az ingatlantulajdonosok a házuk előtt nem tudják elviselni a járda rossz állapotát és saját erőből kijavítják, leaszfaltoztatják, leköveztetik. Ebből az látszik, hogy a lakosság nincs megfelelően tájékoztatva. Meg kell jegyezni, hogy a járdák kezelésének hatásköre a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal Városüzemeltetési Irodájához tartozik.

Az ingatlantulajdonos legfontosabb feladata a közterület karbantartása, tisztántartása:
Az ingatlanok használói, tulajdonosai kötelesek ingatlanukat megművelni, illetve rendben tartani, gyomtól, gaztól, szeméttől – különös tekintettel a parlagfűtől – megtisztítani. (a mellékelt képen megmutatjuk, hogy hogyan néz ki egy ingatlantulajdonos és a város kezelésében lévő árok karbantartása.)


Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója a tulajdonában lévő ingatlan körüli közterületen található gyalogútszakaszt és ha a gyalogút mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes területet köteles tisztán tartani. Köteles a területhez tartozó gyepfelületet, virágágyás, illetve fák gondozásáról, a kapu- és garázsbejáró sártalanításáról, hó –és jégmentesítéséről, tisztántartásáról gondoskodni.
A tulajdonos kötelessége a tulajdonában lévő ingatlan körüli közterületen található járdaszakasz melletti folyókák és csatornanyílások (csapadékelvezető árkok) tisztítása, gyomtalanítása, továbbá a járműbehajtó átereszeinek rendszeres karbantartása, tisztítása, gyommentesítése és a csapadékvíz zavartalan lefolyásának biztosítása.
Az ingatlan tulajdonosának kötelessége a belterületi vízelvezetés, kapubejáró létesítése, faültetés:
Az ingatlanok előtti új átereszek építése alkalmával a műtárgy a mértékadó vízhozamot kiöntés és károkozás nélkül vezesse el és ezért minimum 20 cm átmérőjű átereszek beépítése javasolt, melyről gondoskodni az ingatlan tulajdonosának kötelessége. Az adott utca árokrendszerének lejtéséről a település vízkár elhárítási terve ad tájékoztatást.
Az ingatlan tulajdonos a tulajdonában lévő ingatlan körüli területen található padkán és árkon végzett munkálatokat, járműbehajtó, – átereszépítést és átalakítást, fa és cserjeültetést annak megkezdése előtt a Polgármesteri Hivatallal egyeztetnie szükséges. Fontos, hogy fa- és cserjeültetés esetében a lakosok vegyék figyelembe az érintett közművek nyomvonalait. A közművezetékek alá (villanyvezeték) vagy fölé (gáz- vízvezeték stb.) ne ültessenek növényzetet.
A balesetmentes közlekedés érdekében a meglévő fákat gallyazzák le és újat ne ültessenek a kerékpárút űrszelvényébe. Hasonlóan járjanak el a gyalogutak és a közutak űrszelvényei esetében is. Sarki telkek esetében figyeljünk oda, hogy az utak csomópontjában ne építsünk a rálátási háromszögben.
Olyan kapubejáró építése esetén, mely állami utat érint az illetékes közút kezelőjétől kell az engedélyt megkérni. ( Magyar Közút Nonprofit Zrt.)
Közterületen bárminemű burkolat felbontása csak a Jegyző, az országos közúthálózatba tartozó utak tekintetében az illetékes közút kezelőjének hozzájárulásával lehetséges. A kapubejárók építése során előfordulhat, hogy a közterületen található gyalogút is felbontásra kerül, ebben az esetben szükséges az egyeztetés. Nem elfogadható megoldás az, ha a kapubejáró szintbeli megemelése a gyalogút szintbeli megemelésével is együtt jár, hiszen az zavarhatja az akadálymentes közlekedés – mozgáskorlátozottak, babakocsival járó szülők – lehetőségét.
Fát kivágni közterületen, csak a Jegyző engedélyével lehet és minden esetben a kivágott fát pótolni kell.

Házszámot és utcanevet jelző tábla elhelyezése:
A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, olvasható állapotban tartásáról, szükség szerint cseréjéről és pótlásáról az ingatlantulajdonosnak kell gondoskodni.
A házszámot jelző táblát az ingatlan utcafronti kerítésére, házfalára, az utcáról jól látható módon kell az ingatlan használójának, kezelőjének, ennek hiányában tulajdonosának elhelyezni.

Az, akinek a pénztárcája megengedi és szereti a szépet a háza előtt, természetesen saját erőből szép járdát és utcafrontot csináltat az ingatlana előtt. Ezzel segíti az Önkormányzat munkáját és pénzkiadását is, de mit csináljon az a szegény nyugdíjas, akinek a járdája nagyon balesetveszélyes állapotban van, mert esetleg még meg is büntetik, beperelik, ha valaki elesik a járdáján. Vagy gondolkodik–e az Önkormányzat azon, hogy aki saját erőből építi a járdáját, valamilyen adóba beszámítják-e a kiadását és kompenzálják–e valahogy?

Mészáros Iván

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. Mi van akkor ha már keszen van de nincs rá engedély.hogy lehet pótolni az engedély kérést úgy hogy ne büntessék meg?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

274 milliót ad a kormány a kórház vizesblokkjaira

A kormány 274,5 millió forint támogatást ad a ceglédi...

Kamerával vadásztak

Többek között Cegléden tartotta akcióját a rendőrség – a...

Életmű díj

Nagy megtiszteltetés érte a ceglédi fotóséletet: a Magyar Fotóművészek...

Egy ceglédi vagon életútja

Az élet néha érdekes meglepetéseket produkál, olykor olyan helyeken...

Jakab István Csáky Andrásról

Sajtótájékoztatót tartott a Városházán Jakab István, a Ceglédi Roma...