11.6 C
Cegléd
2024. február 23. péntek
spot_img

Politikamentes megoldás a 400 kV-os vezeték ügyében?

Péntek délután tüntetést tartanak az LMP és a Jobbik szervezésében az Ugyerben többtucat családot érintő 400kV-os nagyfeszültségű vezeték ügyében. A demonstrálók azt szeretnék elérni, hogy megváltoztassák a nyomvonalat. Erre egyébként az esély kevés, bár az LMP megyei képviselője Földi Áron a lakosság nevében „alternatív nyomvonalként a Csemőtől nyugatra haladó nyomvonalat javasolta a megyehatárig és onnan tovább a megyehatáron Kecskemétig.” Válaszában Szabóné Pányi Zsuzsanna megyei főépítész azt írta: „Információim szerint az előzetesen vizsgált nyomvonalak közül ez volt az, ami elfogadható volt az érintett államigazgatási szervek számára, így jelentős változás ehhez képest már nem várható. Talán kisebb kiigazításokra még van esély.”
A Magyar Nemzet azt írta, a vezeték eredetileg a jövedelmező Nefag Zrt. állami erdészet területén haladt volna át, de megváltoztatták az útvonalat, mert „a nagyvadak vonulását zavarta volna a vezeték”.

Az ügyben tegnap Bárány Sándor az érintettek képviselője és Takáts László polgármester is nyilatkozatot tett. Mindkettő arra biztatja a lakosságot, hogy politikamentesen keressék a megoldásokat. A nyilatkozatok az alábbiakban olvashatók:

Bárány Sándor: „Amikor megtudtuk a 400KV-os nagyfeszültségű távvezeték minket közel érintő szakaszának a hírét, akkor mi, a helyben élő lakosok úgy gondoltuk, hogy mi azt nem hagyhatjuk, hogy itt menjen ez a vezeték, ezért létrehoztunk egy nyílt közösségi oldalt, ahol már a kezdetekkor eldöntöttük, hogy politikamentesek leszünk. Tettük ezt éppen azért, mert nem szerettük volna, ha a választások előtt ezt kihasználják arra, hogy politikai népszerűségük növekedjen. Ezért mindig is higgadt megoldásokra törekedtünk. Megkerestük az országgyűlési képviselőket, a területen érintettet mindkettőt illetve az összes polgármestert. Sikerünknek könyveljük el, hogy egy sikeres megbeszélésen vagyunk túl, ahol az érintett képviselők támogatásukról biztosítottak. Polgármester úr is és Földi László országgyűlési képviselő is. Úgy gondoljuk, hogy ezt az eredményt mindenfajta hév és hevület kockáztathatja és azt gondolom, hogy a pénteki megmozdulás ennek a határesete már. Mindenki úgy menjen csak ki, ha nyugodt tud maradni ezen a megmozduláson. Én ezt szeretném kérni.”

Takáts László, polgármester: „Mint Cegléd város polgármestere én is megkeresést kaptam az üggyel kapcsolatban. Az elmúlt hónapokban több esemény is történt. A Ceglédi Önkormányzatot, mint szakhatóságot – és ezt szeretném kihangsúlyozni – az üggyel kapcsolatban a műszaki előkészítést végző mérnöki iroda már megkereste több alkalommal. Itt a jegyzőt szakhatósági állásfoglalás ügyében keresték meg. Nem a nyomvonallal és egyéb dolgokkal kapcsolatban. És magam is – ahogy ezt már elmondtam sajtónyilatkozatban – tulajdonképpen augusztus végén, szeptember elején szembesültem azzal, hogy ez a nyomvonal hol is halad, hiszen több alternatíva is elhangzott eddig. És ennek az ismeretében – ami gyakorlatilag néhány napja valósult meg, nagyjából egy időben azzal, ahogyan az érintett ingatlantulajdonosok megkapták a MAVÍR-től a fórumra a meghívót és látszott azon, hogy hol is megy ez az előzetes nyomvonal – én ezt megismerve azt gondolom – mint a város polgármestere – hogy ez a nyomvonal elfogadhatatlan. Az itt élők szempontjából nagyon fontos, hogy az itt élők életkörülményeit fogja alapvetően megváltoztatni. Én, mint Cegléd város polgármestere politikától függetlenül azt gondolom, hogy a legmesszebbmenőkig ennek a szempontjait kell szem előtt tartani és mindent meg fogok törvényes eszközökkel tenni azért, hogy ne lehetetlenüljenek el ezek az emberek. Ahogy az már elhangzott felvettük országgyűlési képviselő úrral a kapcsolatot, illetve több országgyűlési képviselővel is. Ahogy én tudom a jövő héten már a MAVÍR-rel egyeztetések zajlanak és a jövő heti itteni 18-ai fórumon pedig el lehet mondani azokat a véleményeket kulturált körülmények között, amiket el kell mondani. És én is mindenkit arra kérek, hogy ott tegye meg ezt a dolgot higgadtan. Addig pedig – ahogy már mondtuk – nem kell nyilatkozatokat aláírni, tisztázni kell a helyzetet, hogy mi a lehetőség, mi is valójában a tényleges nyomvonal, mik a lehetőségek és annak a fényében kell megtenni a további lépéseket. Én is arra szeretnék kérni mindenkit, hogy ne az aktuális politikai dolgok felé menjen, hanem ez egy közös érdek, ez a mi ceglédi érdekünk, ez a ceglédi emberek és környékbeli emberek közös érdeke és maximálisan azt gondolom, hogy ebben kell együtt dolgoznunk politikai hovatartozás nélkül.”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...

A játékosok szerint nincsenek tartozások

A Sportal.hu szerint a Ceglédi Kézilabda Klub SE „károsultjai”...

Ki lesz 2023 legnépszerűbb ceglédi sportolója?

Idén is a cegledisport.hu facebook oldalán lehet szavazni, hogy...

Milyen egy jó biztonsági őr?

    Egy intézmény, szervezet vagy telephely biztonságának fenntartásában nem elegendő...