-1.5 C
Cegléd
2023. november 29. szerda
spot_img

Álomház – rönkből

Nyolcvan-száz éves borovi fenyőkből épül csodaszép rönkház Tápiószőlősön. Zajacz Izabella régi álma volt egy valódi kanadai gerendaház. A látványos otthon egyébként nem kerül sokkal többe, mint a hagyományos téglaházak, mert itt nincs utólagos, külső-belső vakolás, festés, színezés.
– Régi terv ez, egy kolléganőm egyszer hozott a munkahelyre egy Gerendaházak magazint. Szerelem volt első látásra. – meséli Zajacz Izabella. – Először még a szabályos rönkök tetszettek, de aztán megláttam a kanadait, ami szabálytalan, kézzel megmunkált gerendákból épül. Sokáig gyűjtögettünk rá, aztán tavaly kerestem egy szakembert. Az ő szakértelmét és ízlését dicséri az elkészült „mű”, ő választotta ki a szlovák határnál az erdőben a fákat is. Ezek az óriások megérték a világháborút: erre bizonyíték, hogy az egyik ablaknyílás vágásakor repeszt találtunk. November közepe felé kivágták a fákat, jött a tél, de március végére elkészült Debrecenben az összefaragás. Április elején elhozták és egy nap alatt összerakták a falakat, mint a legót. A tető ezután következett, ami persze lassúbb munka volt.
– Mikor költöznek be az álomházba?
– Arra sajnos még várni kell. Egyrészt gyűjteni is kell a befejezéshez, meg hát a rönkháznak lelke van. Néhány évig süllyed, ezért addig nem tesszük bele az ablakokat, csak amikor majd megállapodik. Nem sürget minket semmi, ha eddig tudtunk várni az álomházra…

Előző cikk
Következő cikk

Hasonló hírek

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Rémálom az irodai nyomtatás? Nem kell, hogy az legyen!

    A nyomtatók sajnos gyakran lehetnek az irodában a stressz...

Újra Kult Up-oztunk

Cegléden újra a Patkós Irma művészeti iskola látta vendégül...

Év tanára díjak

Átadták november 24-én az "Év tanára" elismeréseket. Matematika, irodalom...

Nemzetközi siker

A Ceglédi VSE utánpótlás birkózói hétvégén Norvégiában nemzetközi kötöttfogású...

Rendőrségi razzia

A napokban közel 600 sebességtúllépést rögzítettek Pest vármegyében. A...