8.6 C
Cegléd
2024. március 3. vasárnap
spot_img

Mi történt Cegléden 1956-ban?

A hajdani ceglédi fogolytábor feliratos téglái, a református Öregtemető sírkövei, a ceglédi kulákok meghurcoltatása után dr. Jójárt György újabb helyi témát dolgoz fel készülő kiadványában.

– A ceglédi ’56-os eseményekkel foglalkozom, mert szeretném tisztába tenni az adatokat. Elég sok ugyanis a téves emlékezés és mítosz. Cegléden egyébként nem volt komolyabb atrocitás: néhány lakást feldúltak és egy kommunistának tartott borbélyt leköptek. A levéltári és eddig nyilvánosságra került írásos források alapján írok most rövid összefoglalást a forradalom helyi eseményeiről. A kiadványban természetesen dokumentumok is helyet kapnak. Elég kevés egyébként az írásos dokumentum és fénykép is csak egy áll rendelkezésre, amely Hídvégi Lajos hagyatékából való.

Az amatőr helytörténet kutatót családi érintettség is motiválja a múlt felderítésében: édesapját 1957. február 26-án letartóztatták a ceglédi forradalmi eseményekben való részvételéért és Kistarcsára internálták. „Eszének és barátai segítségének köszönhető, hogy a börtönt megúszta és visszakerült a családjához” – tette hozzá Jójárt György, aki azt kéri az olvasóktól, ha bármilyen információval, adattal, dokumentummal, fényképpel esetleg visszaemlékezéssel rendelkeznek, keressék meg a 30/210-1070-es telefonszámon.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...

A játékosok szerint nincsenek tartozások

A Sportal.hu szerint a Ceglédi Kézilabda Klub SE „károsultjai”...