36 C
Cegléd
2024. július 17. szerda
spot_img

Érdem

Amikor kezembe adta Török József, Ceglédbercel polgármestere a díszpolgári cím odaítéléséről értesítő levelet, homályosuló szemmel és értetlenkedve kérdeztem: mi ez? Majd magamtól napokig: miért? Dicsérjük a gyümölcsöt, amikor létét nem csak magának köszönheti? A tápláló gyökérnek is, a fénybe feszülő ágaknak is, az éltető esőnek és napnak is. Csak része vagyok én is az egésznek, „az őssejtig vagyok minden ős” – a költői hitvallással azonosulva.

Berceliségem? Világra ébredésem a valóságos szülőházban; a szó szerinti szülőföld birtokba vétele, amikor mezítláb rúgtuk a rongylabdát az utca porában; az édes szavak megízlelése. Négy család lakott a közös udvarban. Téli estéken összehúzódott a porta népe egy konyhában. A kályhából föl-föllobbanó fény szavakat is melengetett. Beszélgettek, meséltek. Akkor megéreztem – anyám ölében álomba hajlón – a szép szó lélekérintését, a tiszta, egyszerű emberséget, az együttlét együtt-szívdobbanását.

A díj, nekem? Belepirulok Arany János szemérmességét idézve: a sors „Ada címet, bár nem kértem, / S több a hírnév, mint az érdem.”

Hisz’ annyit érek én, amennyit érnek azok, akik már égi létükben vannak velem; annyit érek én, amennyit érnek azok, akik szívközelemben vannak; annyit érek én, amennyit érnek azok, akik gyermekből felnőtté válva is megőriznek lelkükben.

Drága szülőfalum, köszönöm.

Koltói Ádám

A díjátadóról készült hírünk…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...