19.4 C
Cegléd
2024. május 8. szerda
spot_img

Szobrász a klubban

A Dózsa György Honvéd Nyugdíjas Egyesület november 23-án újabb vendéget fogadott a „Ceglédi emberek és sorsok” című rendezvénysorozat keretében. A talkshow meghívottja Vitéz Diósi Pál életműdíjas szobrász, restaurátor volt, akivel Kocsis István beszélgetett.

Mottóként azt is lehetett volna választani, hogy „senki sem próféta a saját hazájában”. Kiderült a helyiséget megtöltő hallgatóság körében, sem Diósi úr munkássága, sem személye nem volt igazán ismert. Pedig kül- és belföldi munkáinak számát egy szóval lehet jellemezni: sok! Elismertségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy nem kell megrendelések után járnia, hanem őt kérik fel a feladatok elvégzésére. Többek között tehetségét, munkáját dicséri a szegedi dóm, a Szent István bazilika, a Halászbástya, a gyulafehérvári püspöki palota, a berlini Dom hotel, a bécsi Imperial szálló és számtalan fővárosi, vidéki épület homlokzatának, belső díszítésének helyreállítása.

Cegléden részt vett a Kossuth téri Dózsa György szoborcsoport megformálásában, a református templom ikertornyának, a katolikus templom előtti kőkereszt restaurálásában. A Városvédő és Szépítő Egyesület tagjaként, önként vállalt munkával, elkészítette a ceglédi védett virág, a pókbangó, gyönyörű, hófehér márványszobrát.
Kérdésre elmondta, a jövőt tekintve egyik fő vágya, hogy Árpád fia, – aki ugyanezt a szép művészi mesterséget választotta -, munkásságával meghaladja őt.

Lukács István ügyvezető nagy tapssal kísérve megköszönte a meghívás elfogadását, és szerény ajándékot átadva, a jelenlévők nevében további eredményes munkát kívánt a művésznek.

KI

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Czeróczki Pál képviseli hazánkat

A legjobbak képviselik hazánkat a ŠKODA Challenge nemzetközi döntőjében A...

Megszólalt a 100 éves iskola csengője

Egy régi családtörténet folytatódott a Ceglédi Evangélikus Gyülekezeti házban....

A cserecsapat tagjait is elfogták

Két évvel ezelőtt 7 gyanúsítottal szemben fejezték be vádemelési...

Csodálatos Erdély

A "Határtalanul!" program célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyarországi...

Baleset a 4-es úton

Két gyermek életveszélyesen megsérült egy közlekedési balesetben Ceglédnél vasárnap...