9.4 C
Cegléd
2024. április 17. szerda
spot_img

Politizáljanak a papok!

…a fenti címem igazsága akkor dől el, amikor kiderül, hogy ezt ki mondta.
Nos, akkor kezdjük elölről. Örök vita a magyar közéletben: politizálhat-e az egyház, biztathat-e egy konkrét párt támogatására a plébános vagy a lelkész a szószékről? Az újságírók ítélkeznek: nem szabad ilyet csinálni, a szószék nem erre való, csúnya és ronda, aki mégis.
Nincs igazuk. Az újságíróknak. Mert kívülről mondják, nem belülről.
Az egyház, ha nem vagy benne, akkor kívülről nézve micsoda? Egy társadalmi szervezet, embereknek valamilyen szabályos formában való együttléte. Mint amilyen a helyi vasútmodellezők egyesülete. És, ha a vasútmodell-elnök a Júdea Népe Frontra való szavazásra buzdít, az érdekel valakit? Az egyesület tagjai, ha megunják nagyeszű elnöküket, majd leváltják. A Bíróság, ha rájön, hogy a Júdea Népe Front terror-merényletekre készül, akkor hatóságilag betiltja a H0-ás (1:87 méretarány) bandát. De amíg utóbbi nem történik, addig azt mond az elnök, amit akar. És ettől még támogathatja őket az Önkormányzat egyesületi termük fűtésében, közpénzből? Naná. Az elnök ugyan nem kormánypárti, de az közérdek, hogy a gyerekek ne csak a neten lógjanak, hanem kis mozdonyokat javítsanak, forrasztópákával. Hát így vagyunk a terepasztalosokkal.
Tessék így bánni az egyházzal is kívülről! Ha belül vagy, mondhatod a magadét. Szerintem nagyon gáz a kormánypárti szavazásra buzdítani a szószékről. Mégis ezt tette legutóbb a híradások szerint a hódmezővásárhelyi plébános. Na és? Amíg gyülekezetének, esperesének, püspökének ez nem jelent gondot? Amíg tűrik ezt a helyi katolikusok, csinálja nyugodtan!
Lépj be a helyi egyházközségbe, legyél vezetőségi tag. Ülj le a plébánosoddal, és mondd el neki, hogy nincs igaza. Lesorosozza a fejedet? Filmezd le és panaszkodj a feljebbvalójának. De ez így túl idegbajos megoldás: inkább iratkozz be a teológiára, aztán csinálj egy jó, Krisztust imádó közösséget!
Kívülről nézve: politizáljanak a papok. Belülről nézve: sok bűnünk van, és az is azok közé tartozik, amikor a lelkész “palástjából pártlobogót csinál” (Ravasz László szavajárása). Valóban. De kik vagytok ti, külsősök, hogy ennyire aggódtok értünk?

Bereczky Örs református lelkész blogjából

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...